Juni: droog en zonnig

04 juni 2020, 19:29

Grote delen van de maand werd het weer bepaald door hogedrukgebieden. Als gevolg hiervan verliep de maand relatief droog en zonnig. De gemiddelde temperatuur kwam precies normaal uit, maar het temperatuurverloop was tijdens de maand wel grillig.

Af en toe heet, nachten soms koud

Zowel aan het begin van de maand als halverwege waren er een aantal koude nachten. De minima lagen vaak rond 5 graden en aan de grond kwam het soms tot vorst. In Enschede zelfs negen keer! De maxima lagen veelal tussen 15 en 20 graden, maar af en toe zat er een hete dag tussen. Op vrijdag 5 juni werd de eerste landelijke tropische dag van 2015 met 31,8 graden in De Bilt. In Ell (Limburg) en Volkel (Noord-Brabant) werd het met 33,6 graden nog wat warmer. Precies een week later was het opnieuw één dag heet met ruim 27 graden in De Bilt en meer dan 30 graden plaatselijk in het zuiden van het land. Ook op de laatste dag van de maand werd het met veel zon meer dan 25 graden. Dit was de eerste dag van de hittegolf die voor de rest in de eerste dagen van de maand juli plaatsvond.

Droog tot zeer droog

Grote delen van de maand verliepen droog. Gemiddeld in het land viel 46 mm regen tegen 68 mm normaal . In het westen viel lokaal minder dan 20 mm, maar in het zuiden en oosten viel beduidend meer. Die hierboven genoemde twee vrijdagen eindigden beiden met stevige onweersbuien. De dagen 21 en 22 juni verliepen in het midden en oosten van het land nat. Ook de maanden april en mei van dit jaar verliepen al droger dan normaal.

Zonnig weer met veel verdamping

Gemiddeld over het land scheen de zon 40 uur meer dan in een normale junimaand. De zonnigste regio was Zeeland met in Vlissingen in totaal 261 uur, dat is bijna 9 uur per dag! Het zonnige weer in combinatie met vrij weinig neerslag veroorzaakte een sterk toenemende droogte. Op een zonnige junidag verdamt al snel zo’n 4 mm neerslag. Het neerslagtekort liep deze maand op naar gemiddeld 145 mm, in het westen lokaal tot meer dan 200 mm.

Johnny Willemsen

Johnny Willemsen

Meteoroloog

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

Gratis inschrijven