Lente: zeer zonnig, droog en fris

04 juni 2020, 19:37

De meteorologische zomer is begonnen, maar de atmosfeer trekt zich hier niets van aan en schotelt ons eerst nog herfstachtig weer voor. De lente verliep zeer zonnig met 621 zonuren tegen 517 normaal, maar dit hebben we vooral te danken aan de zeer zonnige april. Daarmee komen we op de zesde plek in de lijst met zonnigste lentes sinds de start van de metingen in 1901.

Het was wel een vrij koude lente met een seizoensgemiddelde van 9,2 graden tegen 9,5 normaal. Maart verliep qua temperatuur normaal, april nipt te koud en mei duidelijk te koud. De lente telt slechts 5 warme dagen (maxima van 20 graden of meer) tegen 14 normaal. Dit is het laagste aantal warme dagen in de lente sinds 1991!

Alle drie de lentemaanden waren aan de droge kant. Er viel deze lente 139 mm neerslag tegen 172 normaal. Daarmee was het droog, maar niet extreem. Het droogste voorjaar uit de meetreeks is 2011 met slechts 49 mm neerslag.

Maart droog, maar niet altijd

Net zoals de maartmaanden van de voorbije jaren was ook deze maart aan de droge kant. Er was een bijna drie weken durende periode, waarin slechts enkele millimeters regen viel. De laatste dagen was het compleet herfst. Op zondag 29 maart en dinsdag 31 maart kwam het tot storm met in Hoek van Holland zelfs een windstoot van 134 km/uur. http://nieuws.weeronline.nl/31-03-2015-live-blog-lentestorm/

In het noorden verliep de maand aan de zachte kant, maar in het zuiden was het frisser dan normaal. De gemiddelde maandtemperatuur is precies uitgekomen op de normale waarde van 6,2 graden. De zon scheen 37 uren meer dan normaal, maar helaas was de gedeeltelijke eclips op 20 maart nauwelijks te volgen.

April een van de zonnigste, maar vrij fris

Deze april was een van de zonnigste sinds de start van de metingen in 1901. De zon scheen 64 uur meer dan we mogen verwachten. Slechts viermaal verliep een aprilmaand zonniger. Gemiddeld over het land was het droog met 22 mm tegen 44 normaal. In het westen was het met 10-20 mm zeer droog en in het oosten natter met 30-60 mm.

Het kwam op 14 en 15 april tot twee officiële warme dagen. Op de 15e werd het in De Bilt zelfs 23,0 graden en in het Zeeuwse Westdorpe werd het met 25,5 graden zelfs zomers warm! Toch kwam de gemiddelde maandtemperatuur met 9,0 graden net twee tiende te laag uit. Deze keer was het juist in het noorden aan de frisse en in het zuiden aan de zachte kant.

Mei sinds 1991 niet zo weinig warme dagen

In mei wilde het met de temperatuur niet vlotten. Op de meeste dagen was het ronduit fris en dit resulteerde in een maandgemiddelde meitemperatuur van 12,4 graden tegen 13,1 normaal. Het aantal warme meidagen (met maxima van 20 graden of meer) komt uit op 2 tegen 10 normaal. De laatste keer dat mei zo weinig warme dagen kende was in 1991! Toen was er in mei slechts één warme dag. Gemiddeld genomen was het vrij droog, maar toch was het wisselvallig met op Bevrijdingsdag zelfs stevige onweersbuien.

Meer over het weer in mei:http://nieuws.weeronline.nl/26-5-2015-mei-2015-koud-en-vrij-droog/

Jaco van Wezel

Jaco van Wezel

Meteoroloog en redacteur

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

Gratis inschrijven