Maart: vrij droog en zonnig ondanks natte afsluiting

04 juni 2020, 19:32

Ondanks het behoorlijk natte weer van de laatste dagen is maart 2015 de boeken in gegaan als een iets te droge en behoorlijk zonnige maand. Het vrij droge weer in deze maand is in lijn met de droge maartmaanden in de voorbije jaren. De laatste maartmaand die natter verliep dan normaal dateert al weer van 7 jaar geleden. De gemiddelde maandtemperatuur komt met 6,2 graden precies op de normale waarde uit. In het noorden was het echter iets aan de zachte kant en in het zuiden juist aan de koude kant.

Wisselvallig begin

De eerste dagen van de maand was het wisselvallig weer, geregeld trokken neerslagstoringen over het land. De temperaturen lagen begin maart rond normale waarden. Daarmee kreeg de met normale temperaturen verlopen februarimaand een passend vervolg.

Hogedrukgebieden domineren het weerbeeld

Donderdag 5 maart brak een vrijwel droge periode aan die bijna drie weken duurde en waarin slechts enkele millimeters neerslag viel. De zon scheen in deze periode zeer regelmatig. Op zondag 8 maart kregen we een dagje lenteweer: het werd in De Bilt 15,7 graden. In Maastricht, Eindhoven en Arcen werd het zelfs 18,6 graden. Ook op dinsdag de 17e werden lenteachtige temperaturen opgetekend. Het werd toen 17,8 graden op hoofdstation De Bilt. Eindhoven registreerde op die dag een maximumtemperatuur van 18,2 graden.

Uiteindelijk kwam het op 9 dagen tot lichte vorst in De Bilt met als laagste temperatuur -2.9 graden in de nacht naar donderdag 12 maart en in de nacht naar donderdag 23 maart. Dat zijn vrij normale waarden voor maart. De gemiddelde maandtemperatuur is precies uitgekomen op de normale waarde van 6,2 graden.

Veel bewolking bij de zonsverduistering

Op vrijdag 20 maart schoof de maan gedurende de ochtend voor de zon langs en was er sprake van een gedeeltelijke eclips. Dit schouwspel was in ons land echter vrijwel niet te volgen, omdat hardnekkige wolkenvelden het zicht op de zon belemmerden.

Deze bewolkte dag was een uitzondering in deze juist zonnig verlopen maand. Gemiddeld kunnen we in maart rekenen op 121 uur zon, dit jaar is het aantal zonuren uitgekomen op 158.

Maart eindigde met storm en code oranje

De laatste week van maart maakten hogedrukinvloeden plaats voor depressies. De laatste dagen van maart was het zelfs compleet herfst. Zondag 29 maart kwam het in Vlissingen tot storm, windkracht 9 en werd op Schiphol een zeer zware windstoot van 117 km/uur genoteerd.

Ook maandag 30 maart was het onstuimig en op 31 maart kwam het tot storm.Het noorden van het land werd gewaarschuwd voor extreem weer (code oranje) in verband met verwachte zeer zware windstoten. Op grote schaal traden windstoten op van 100-120 km/uur. In de avond was de storm gaan luwen, maar brachten buien nog de zwaarste windstoten van de dag teweeg. In Hoek van Holland werd de zwaarste windstoot van 134 km/uur genoteerd. Meer informatie over de storm lees je hier terug.

De neerslagsom liep de laatste week van maart nog flink op van 31 mm naar 64 mm, tegen een normale maandhoeveelheid van 68 mm. De helft van de maandhoeveelheid viel dus in de laatste week.

(Foto: Gerard Kiewiet, Zuidhorn 11 maart 2015)

Jaco van Wezel

Jaco van Wezel

Meteoroloog en redacteur

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

Gratis inschrijven