Mei: koud en vrij droog

01 juni 2015, 16:48

De laatste maand van de meteorologische lente zit er bijna op. De lente werd dit jaar gekenmerkt door zeer zonnig en droog weer met vrij normale temperaturen in maart en april. In mei raakte de lente in het slop. De meeste meidagen verliep fris, resulterend in een maandgemiddelde meitemperatuur van 12,4 graden tegen 13,1 normaal.

Gemiddeld genomen verliep de maand vrij droog met 49 mm tegen 61 normaal. In een strook van Zeeland naar Groningen was het duidelijk natter dan in het noordwesten en zuidoosten. De maand verliep iets zonniger dan normaal, maar veel scheelde het niet met 222 zonnige uren tegen het langjarige gemiddelde van 213 uren. Het voorjaar verliep aan de kust een stuk zonniger dan in het noordoosten van het land.

Bevrijdingsdag met onweersbuien

Na een koud slot van april leek het begin mei qua temperatuur de goede kant op te gaan. De aangevoerde warme lucht was echter onstabiel, waardoor het geregeld tot neerslag kwam. Op Bevrijdingsdag liep de temperatuur op tot boven 20 graden en trokken stevige onweersbuien over het land. Veel Bevrijdingsfestivals moesten hun programma vanwege het weer aanpassen.

Sinds 1991 niet zo weinig warme dagen in mei als dit jaar

Op 11 mei was het zonovergoten en liep de temperatuur in De Bilt op naar 25,6 graden. Daarmee was de eerste officiële zomerse dag van 2015 een feit. Het lenteweer zette echter niet door. Het was vooral de lage temperatuur, vaak in combinatie met een frisse wind, die het lentegevoel om zeep hielp. Op meerdere dagen bleef de temperatuur steken beneden 15 graden.

Eerste Pinksterdag vormde een uitzondering met veel zon, aangename temperaturen en weinig wind. Het aantal warme meidagen (met maxima van 20 graden of meer) komt uit op 2 tegen 10 normaal. De laatste keer dat mei zo weinig warme dagen kende was in 1991! Toen was er in mei slechts één warme dag.

Redactie

Redactie

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

Gratis inschrijven