Op één na warmste november

01 december 2015, 15:47

Met 9,9 graden als gemiddelde temperatuur was het deze maand ruim drie graden warmer dan normaal (6,7 graden). Ondanks dat de eerste twintig dagen recordwarm verliepen was dit in De Bilt niet de warmste november sinds het begin van de metingen. Een korte koude periode aan het einde van de maand trok de gemiddelde temperatuur naar beneden. In 1994 verliep november nog net iets zachter met 10,2 graden.

In Groningen, Friesland en Drenthe, het noorden van Noord-Holland en Flevoland was het wel de warmste november sinds het begin van de metingen.

Verder was deze novembermaand nat, hadden we begin van de maand vaak last van mist en beleefden we de eerste herfststormen van het seizoen. De zon scheen gemiddeld over het land 63 uur en dit is precies normaal.

Talrijke warmterecords verbroken

Tot en met 19 november was het bijzonder zacht. Op maarliefst vijf dagen werd het dagrecord van De Bilt verbroken. Op 3 november werd het in Maastricht zelfs 20.9 graden! Dit is de op drie na hoogste maximumtemperatuur ooit in november in Nederland gemeten. Zowel de eerste decade (1-10 november) als de tweede (11-20 november) waren dit jaar recordwarm. De gemiddelde temperatuur lag ruim vijf graden boven normaal.

Koude periode met natte sneeuw

Tijdens de periode van 21 tot en met 24 november werd het ineens gevoelig koud. In deze periode lag de gemiddelde temperatuur rond een graad of 3 en in de ochtend van 23 november vroor het zelfs 2,6 graden in De Bilt. Daarmee beleefden we de eerste officiële vorst van het jaar. Het koudst was het in Gilze-Rijen; met -4,7 graden kwam het net niet tot matige vorst. Op 21, 22 en 24 november viel lokaal natte sneeuw.

Nat, zeker in het noorden

Gemiddeld over het land is de maand zeer nat te noemen met gemiddeld over het land 128 mm tegen 82 normaal. Het noorden en westen zijn het natst met hoeveelheden die lokaal opliepen tot 180 mm. In Noord-Brabant en Limburg was het beduidend droger met op de meeste plekken 50-75 mm.

Storm aan zee

Grote delen van de maand hield de wind zich vrij rustig, maar in de periode 13-18 november haalde hij een paar keer flink uit. In de avond van 13 november werd op Vlieland een windstoot van 101 km/u gemeten. In de nacht naar 15 november kwam het in Vlissingen voor het eerst deze herfst tot storm (windkracht 9). Ook werden deze nacht windstoten gemeten tot circa 100 km/u. In de nacht naar 18 november kwam het op meer plekken aan de kust tot storm en werd in Vlissingen zelfs een windstoot gemeten van 116 km/u. Tijdens de late middag en avond van 29 november stormde het opnieuw en werden windstoten gemeten rond 120 km/u in de noordelijke delen van het land.

Mistig begin van de maand

De maand begon rustig en droog. In het hele land kwam mist voor en soms was deze mist hinderlijk voor het verkeer. Vooral in het noorden en oosten van het land bleef het een paar keer de hele dag mistig.

Johnny Willemsen

Johnny Willemsen

Meteoroloog

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

Gratis inschrijven