Koudste september sinds 2001 en nat

04 juni 2020, 19:24

September kende dit jaar slechts twee warme dagen met maxima van 20 graden of meer. Normaal zijn dit er tien! 2001 was de laatste septembermaand met zo weinig warme dagen. Toen bleef het zelfs bij één warme dag. Door het gebrek aan warmte is de gemiddelde maandtemperatuur uitgekomen op 13,4 graden tegen 14,5 normaal. Daarmee was het ook qua gemiddelde temperatuur de koudste september sinds 2001.

De maand verliep sterk wisselvallig en soms vielen grote neerslaghoeveelheden. Gebruikelijk valt in september gemiddeld over het land 78 mm neerslag. Dit jaar viel gemiddeld 104 mm. De hoeveelheid zon is door een zonnig einde op totaal 157 uren uitgekomen. Dat is iets boven de normaal van 143 zonuren. In het noordwestelijk kustgebied scheen de zon het meest, met in Den Helder 173 zonuren. Het minst scheen de zon op de Veluwe met in Deelen niet meer dan 139 uren.

Laagste maximale septembertemperatuur sinds 1950

De warmste dag van de maand was 12 september met 20,2 graden in De Bilt. We moeten terug naar 1950 voor een septembermaand met een nog lagere maximumtemperatuur op de warmste septemberdag. Een aantal van slechts twee warme dagen of minder is sinds 1901 slechts 9 keer eerder voorgekomen.

In september wordt het soms zelfs nog tropisch. De laatste keer dat het in De Bilt tot een officiële tropische dag kwam was op 5 september 2013. Het septemberrecord voor De Bilt staat op naam van 5 september 1949 met een temperatuur van 34,2 graden. De warmste septembermaand was die van 2006 met een gemiddelde van 17,9 graden en maar liefst 26 warme en 8 zomerse dagen.

Zondag 27 september kwam het voor het eerst dit najaar tot vorst aan de grond in ons land.

Natte maand met in het westen lokaal ruim 200 mm regen

Deze septembermaand verliep in verreweg het grootste deel van het land nat. Vooral de eerste dagen van de maand kwam het soms met bakken tegelijk naar beneden. Tijdens de week van Prinsjesdag was het onstuimig en vielen regionaal telkens flinke hoeveelheden regen.

Het zuiden en oosten van Drenthe kwamen er vaak goed vanaf. Met circa 50 mm tegen 70 normaal was het daar vrij droog. In Emmen viel zelfs slechts 47 mm. De meeste neerslag was voor de westelijke kustprovincies. Op grote schaal viel 120-150 mm en plaatselijk liep de neerslagsom verder op richting 200 mm. In het Zeeuwse Burgh-Haamstede viel zelfs 203,4 mm. In Assen-Delft viel 181 mm. Het is gebruikelijk dat in september de meeste neerslag in het westen van het land valt, maar normaal gaat het daar om 80-90 mm.

Rustig najaarsweer aan het einde van de maand

De maand eindigde met rustig najaarsweer. Tijdens de nacht van 27 op 28 september kon een groot deel van het land genieten van de supermaansverduistering. In het oosten en noordoosten belemmerde bewolking het zicht op de maan. De maand eindigde met twee zonovergoten dagen.

Foto: Jannes Wiersema

Jaco van Wezel

Jaco van Wezel

Meteoroloog en redacteur

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

Gratis inschrijven