Winter 2015 stelde in Nederland weinig voor

04 juni 2020, 19:36

Hoewel we toch regelmatig te maken hadden met een beetje vorst en winterse neerslag wijzen de cijfers uit dat de huidige winter weinig voorstelde. Het was zachter, zonniger en natter dan normaal. Vorig jaar hadden we nog minder winter en was het zelfs de op één na zachtste winter sinds het begin van de metingen. Voor meteorologen duurt de winter van 1 december tot 1 maart en dus zit de winter er voor ons al bijna op. De weerverwachting tot en met zaterdag (28 februari) is vrij zeker en daarom kunnen we de balans al wel opmaken.

December

De laatste maand van 2014 telt mee voor de winter van 2015. Deze maand verliep duidelijk warmer dan normaal en hielp daarmee goed mee aan het extra scherp zetten van het warmste jaarrecord dat vorig jaar werd verpulverd.

Ondanks het gemiddeld warme weer hadden we wel twee winterse prikjes. Vlak voor Sinterklaas was het grijs weer met enkele dagen temperaturen (zowel overdag als ’s nachts) rond het vriespunt. In het oosten kwam het regionaal tot een ijsdag, dat wil zeggen dat de maximumtemperatuur onder 0 lag. Op de zaterdag na kerst viel in het midden en zuiden van het land sneeuw. Het werd wit, maar een paar dagen later was alle sneeuw alweer weggesmolten.

Januari

In zijn geheel was de maand aan de zachte kant, maar er was wel sprake van een licht winterse periode. In de periode 20-25 januari vroor het elke nacht en een enkele keer zelfs matig. Op de 23e bleef de temperatuur de hele dag onder 0 (een ijsdag). Op de 24e viel ijzel en sneeuw en veroorzaakte gladheid flink overlast. Ook de laatste dagen van januari waren winters met plaatselijk fikse sneeuwbuien. Zo viel in Friesland lokaal 10 centimeter sneeuw.

Februari

De maand begon met ‘vuil winterweer’ door de aanvoer van koude lucht via de Noordzee. Dit veroorzaakte ongemakken zoals gladheid op de weg, autoruiten krabben en inzet van minder treinen door de NS. Tot schaatsbaar natuurijs kwam het vrijwel nergens. Soms ontstond een tijdelijk sneeuwdekje, maar voordat de sneeuwpop af was begon de sneeuw alweer te smelten.

Vanaf 8 februari volgde een zachtere periode, maar de tweede helft van de maand hadden we weer een aantal nachten met op uitgebreide schaal vorst.

De gemiddelde maandtemperatuur is uitgekomen op 3,5 graden en dat scheelt weinig met het langjarig februarigemiddelde van 3,3 graden.

De cijfers van winter 2015

Met een gemiddelde temperatuur van 4,1 graden tegen 3,4 is deze winter niet bijzonder zacht, maar wel duidelijk zachter dan gemiddeld. Echte kou bleef uit. Zo kwam het, in De Bilt, niet tot strenge vorst (normaal is 2x) en vroor het maar twee keer matig (normaal is 11x). Het aantal ijsdagen was 1, tegen 7 normaal.

Het koudegetal (een getal waarbij de gemiddelde dagtemperaturen als ze onder 0 zijn worden opgeteld) ligt in Midden-Nederland rond 8. Slechts vijf winters sinds het jaar 1901 scoorden een lager koudegetal. Het record werd vorig jaar gevestigd; toen bleef het koudegetal voor de eerste keer op 0,0 steken! Overigens kunnen punten voor het koudegetal tot 1 april worden gescoord, dus het koudegetal van deze winter kan nog iets oplopen als het in maart nog een keer koud wordt.

Verder verliep deze winter zonniger dan normaal met 228 zonnige uren tegen 196 zonuren normaal. Deze winter komt daarmee op de 12e plaats van zonnigste winters sinds 1901.

Tot slot is de winter ook natter dan normaal. Met 277 mm verspreidt over het land viel er bijna 70 mm meer dan normaal.

Winter 2014

Vorig jaar liet de winter het nog meer afweten. Op enkele koude dagen met sneeuw in het noordoosten na, kende winter 2014 vrijwel geen winterweer. In De Bilt kwam het niet één keer tot matige vorst en in sommige plekken (bijvoorbeeld Vlissingen) vroor het tijdens deze winter helemaal niet. Opmerkelijk was dat het vaak stormde. In drie maanden tijd kwam het vorige winter vijf keer tot storm. Zowel op 5, 24 als op 27 december 2013 en ook op 9 en 15 februari 2014 werd windkracht 9 of meer bereikt in Nederland.

Winter 2015 in de rest van de wereld

In het noorden en oosten van de VS was het deze winter meerdere keren raak. Hoewel een aangekondigde sneeuwstorm in New York uiteindelijk meeviel, lag in het noorden en oosten een zeer dik pak sneeuw. Op sommige plekken lag zelfs zoveel sneeuw dat daken het begaven.

In de wintersportgebieden van Europa was tot ver in december slecht met weinig sneeuw, maar in februari lag er in de gehele Alpenregio al ruim voldoende. Precies op de zaterdag van de kerstvakantie en ook tijdens de voorjaarsvakantie viel veel sneeuw op de wegen voor de skigebieden en ontstonden lange files.

Eind februari viel een flink pak sneeuw in Istanbul en zelfs in Jeruzalem viel 15-20 centimeter sneeuw. Sneeuw in Jeruzalem is niet heel uitzonderlijk, maar deze hoeveelheid wel. Uiteraard smolt de sneeuw daar door de krachtige zon weer snel weg.

Redactie

Redactie

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

Gratis inschrijven