Zomer 2015: een seizoen vol extremen

04 juni 2020, 19:45

Zeer zonnige dagen met tropische temperaturen werden deze zomer meerdere malen afgewisseld met noodweer. Zo’n zes keer werd het zomerweer aangekondigd om daarna weer plaats te maken voor regenachtig en te koud weer, zware onweersbuien en zelfs een zomerstorm.

Gemiddeld warmer door augustus

De gemiddelde temperatuur van deze zomer lag rond 17,5 graden. Dat is een halve graad hoger dan gebruikelijk. De hogere temperatuur hebben we vooral te danken aan een bovengemiddeld warme augustusmaand. Ook de hittegolf begin juli heeft het gemiddelde doen stijgen. De zomer telde vijf officiële tropische dagen die toevallig allemaal aan het begin van de maand vielen. In het Limburgse Arcen was het maar liefst vijftien keer tropisch warm.

Meeste zon aan begin zomer

Alle zomermaanden zijn dit jaar zonniger dan normaal. In totaal komen we uit rond 684 uur zon en dat is bijna 80 uur meer dan gemiddeld. Daarbij valt op dat juist juni zonniger verliep dan de twee daaropvolgende warmere maanden.

Kletsnatte augustusmaand

De zomer verliep qua neerslag heel wisselend. De zomer begon droog met in juni 22 mm minder dan de normale 68 mm neerslag en in grote delen van het land was sprake van droogte. In juli viel met 105 mm al meer dan de normale maandsom van 78 mm. Halverwege augustus kregen we te maken met slepende regengebieden. Plaatselijk viel in 24 uur een maandhoeveelheid neerslag van 78 mm.

Met zware onweersbuien aan het eind van de maand kwam het maandtotaal op gemiddeld 139 mm regen. Daarmee is augustus 2015 zeer nat, goed voor een gedeelde top-10 notering. Het neerslagtotaal van de zomer werd hierdoor flink opgeschroefd en de zomer eindigde met 290 mm fors natter dan de gebruikelijke 225 mm.

Wie het gevoel heeft dat de zomer vaker droog begint en nat eindigt heeft gelijk. Vorig jaar was het ook in juni droog, in juli iets te nat en verliep augustus kletsnat.

Juni: droog en zonnig

De maand startte koud en wisselvallig. Daarna volgde een weersverbetering en op 5 juni hadden we de eerste landelijke tropische dag van het jaar. Precies een week daarna steeg de temperatuur opnieuw flink, maar werd het alleen in het zuiden tropisch. Op beide dagen werd de warmte afgesloten met stevige onweersbuien. De maand verliep vrij zonnig en droog.

Juli: van hittegolf tot zomerstorm

Deze zomermaand bij uitstek kende veel extreem weer. De hittegolf van 30 juni tot 5 juli leverde een maandrecord van 38,2 graden op in Maastricht. Het absolute record van 38,6 graden werd niet gehaald. Op een aantal plaatsen werd de warmte opgevolgd door stevige onweersbuien met soms grote hagelstenen. Daarna daalde de temperatuur en op 10 juli werd in Twente aan de grond 1,3 graden vorst gemeten. In de laatste weekend van de maand kwam het tot een zware en daarmee zeer zeldzame zomerstorm. Aan de kust stond enige tijd windkracht 10 met windstoten tot 121 km/uur.

Augustus

Deze maand verliep met grote tegenstellingen. Op 3 augustus werd het met 30 graden tropisch warm, maar 17 augustus werd het slechts 15.2 graden en was daarmee de koudste 17 augustus sinds het begin van de metingen. Op de 13e van de maand veroorzaakten onweersbuien lokaal wateroverlast en de dagen daarna was het ronduit nat. Na een korte periode van zonnig zomerweer trokken op 23 augustus stevige onweersbuien over het land. Naast wateroverlast door slagregen kwamen ook zware windstoten voor en in Noord-Holland veroorzaakte een wervelwind veel schade aan enkele boerderijen.

De laatste drie dagen van de meteorologische zomer verliepen in stijl met zomerse tot tropische temperaturen. Daarbij Scheen veelvuldig de zon. Vooral in de avond en nacht van 30 op 31 augustus kwam het tot zware onweersbuien met op verschillende plaatsen wateroverlast en zelfs hagelstenen van 3 tot 6 cm. In Nieuwendijk viel toen 97,4 mm regen.

Foto: Jannes Wiersema

Johnny Willemsen

Johnny Willemsen

Meteoroloog

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

Gratis inschrijven