Natste april sinds 2001

04 juni 2020, 15:57

Sinds 2001 is april niet meer zo nat verlopen als dit jaar. Er viel gemiddeld over het land 71 mm regen tegen 44 normaal. In 2001 viel 75 mm. De eerste helft van april was twee graden warmer dan normaal, maar het koudste slot van april (21e t/m 30e) sinds 1989 maakt deze maand als geheel te koud. De gemiddelde maandtemperatuur is uitgekomen op 8,7 graden tegen 9,2 normaal.

Het weer was deze maand sterk wisselvallig. Felle buien en zon wisselden elkaar af. Ook waren er dagen met hardnekkige wolkenvelden, die afgewisseld werden met aangename en zonovergoten lentedagen. De zon scheen met 195 uur tegen 178 normaal iets meer dan gebruikelijk.

Lokaal tweeënhalf keer zo nat

In een brede strook van Zuid-Holland naar Groningen viel deze maand 80-100 mm. In Warffum (Groningen) komt de neerslagsom zelfs uit rond 110 mm. Dat is tweeënhalf keer de normale maandhoeveelheid! Stevige onweersbuien veroorzaakten op woensdag 13 april lokaal in Friesland, Groningen, de Gelderse Vallei en Zuid-Holland een maandhoeveelheid neerslag (circa 44 mm) in enkele uren tijd. Door zware hagel kleurden enkele wegen lokaal wit en ontstond overlast voor het verkeer.

In de westelijke en noordwestelijke kustgebieden en in Noord-Limburg was het droger met vrij normale neerslaghoeveelheden van 35-50 mm.

April kouder dan december

Opmerkelijk is dat april bijna een graad kouder was dan de afgelopen recordwarme december (9,6 graden). Slecht zeven keer werd het in De Bilt 15 graden of meer, terwijl dat normaal op elf dagen lukt. Op 3 april beleefden we de eerste officiële warme dag met een maximumtemperatuur van 20,4 graden in De Bilt. Deze dag was direct de enige warme dag van de maand. Normaal levert april drie warme dagen op. De landelijk hoogste temperatuur van deze maand werd ook op 3 april gemeten met 21,2 graden in Gilze-Rijen (Noord-Brabant) en Arcen (Limburg).

Tweede helft van de maand moesten fruittelers vrijwel elke nacht aan de slag om de bloesem van fruitbomen te beschermen tegen vorst. Aan de grond vroor het vrijwel elke nacht wel ergens in het land, maar soms vroor het ook op gewone meethoogte. De landelijk laagste temperatuur van -2,5 graden werd 20 april gemeten in Deelen.

Gladheid door hagel en sneeuw

Vanaf 22 april stroomde poollucht uit over ons land. Buien met hagel, onweer en zelfs natte sneeuw trokken vrijwel dagelijks over het land en speelden het verkeer parten. Meerdere malen werd het wegverkeer gewaarschuwd voor winterse gladheid. Dinsdag 26 april ontwaakte het noordoosten plaatselijk in een wit landschap. Op sommige plekken in Drenthe, Overijssel en het zuiden van Friesland lag lokaal 3 cm sneeuw. De laatste keer dat er zo laat in het voorjaar nog een sneeuwdek lag was in 1979. Toen was het lokaal wit op 2 mei en op 4 mei.

Koudste dagen in eind april sinds 1989

Het dieptepunt van de koud bereikten we op dinsdag 26 april. Met een maximumtemperatuur van 7,7 graden in De Bilt beleefden we de koudste 26 april ooit gemeten. Sinds 1989 was het eind april niet meer zo koud geweest als op 24 t/m 26 april. Op Koningsdag kwam de temperatuur in De Bilt weer nipt boven 10 graden uit. Het werd met 10,7 graden wel de koudste koninklijke feestdag sinds 1985.

De gehele periode van 21 t/m 30 april (derde decade) is de boeken in gegaan als het koudste slot van april sinds 1989 met een gemiddelde temperatuur van 6,6 graden tegen 11,0 normaal.

Foto: Jannes Wiersema

Jaco van Wezel

Jaco van Wezel

Meteoroloog en redacteur

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

Gratis inschrijven