Januari zacht, nat en aan de zonnige kant

04 juni 2020, 16:01

De gemiddelde januaritemperatuur in De Bilt bedroeg 4,8 graden tegen 3,1 normaal. Daarmee verliep januari behoorlijk zacht, ondanks een koude periode halverwege de maand. In het noordoosten was het ook begin van de maand koud met dagenlang spekgladde wegen door ijzel. De temperatuur eindigde in Oost-Groningen op 1,9 graden tegen 2,3 normaal. In het zuiden was het juist zeer zacht met van Zeeland tot Limburg een gemiddelde maandtemperatuur van circa 2 graden boven normaal.

Januari was bovendien nat. Gemiddeld over het land viel 114 mm neerslag tegen 73 normaal. Dat is goed voor een top-10 notering in de lijst met natste januarimaanden. In Zeeland en Zuid-Holland was het uitzonderlijk nat met 130-185 mm neerslag. Alleen in 1988 was het nog net iets natter. Het natst was het in Zuid-Beveland (Zeeland) en Voorne-Putten (Zuid-Holland) met op grote schaal 160-185 mm neerslag.

Verder scheen de zon in januari iets meer dan de normale 62 uur, namelijk 70 uur. Het zuiden kreeg de meeste zonuren met 77 uur in Vlissingen en 79 in Maastricht.

Het oosten en noordoosten noteerden een aantal ijsdagen met maxima beneden het vriespunt. Nieuw Beerta (Oost-Groningen) telt maar liefst 6 dagen waarop het de hele dag bleef vriezen. In De Bilt werd net geen ijsdag behaald met op 18 januari een maximumtemperatuur van 0,0 graden. Normaal telt januari in De Bilt 3 ijsdagen.

Schaatsen in warme januarimaand

Na een vorstloze decembermaand kwam het op 1 januari direct tot nachtvorst. Daarna viel in het noordoosten de winter binnen. Van zondag t/m donderdag kwam het geregeld tot zware ijzel in het noordoosten. Er werd massaal op de straat geschaatst en er gold langdurig code rood (weeralarm). Op 7 januari werd de kou uit het noordoosten verdreven en tegelijkertijd kwam het tot storm aan zee.

Er volgde een kleine week met zacht en nat weer. Daarna werd het in een groot deel van het land winter met geregeld gladheid door winterse buien en bevriezing van natte wegen. Vooral in het noordoosten viel sneeuw. Tijdens deze winterperiode kon op verschillende ijsbanen in ons land geschaatst worden.

In het zuidwesten was het eerst nog kletsnat en zacht met op 14 en 15 januari lokaal bijna 50 mm neerslag. In de nacht van 15 januari stormde het korte tijd flink aan de kust van Zeeuws-Vlaanderen.

Eerste strenge vorst sinds maart 2013

In Nieuw Beerta kwam het tijdens de avond en nacht van 18 op 19 februari, boven een sneeuwdek van 10-12 cm, tot strenge vorst (temperatuur beneden -10 graden). Sinds maart 2013 had het niet meer streng gevroren in Nederland. In de vroege ochtend van 19 januari vroor het op meer plaatsen in het oosten en zuiden streng, vooral daar waar (een beetje) sneeuw lag. In Nieuw Beerta werd in de nacht van 20 op 21 januari de laagste temperatuur van de maand genoteerd met -12,3 graden. De vorstperiode eindigde op 22 januari met ijzel in het noordoosten.

Laatste week januari boterzacht

Na de koude winterperiode schakelden we abrupt over naar zeer zacht weer. Het werd de warmste 25 januari ooit gemeten met in De Bilt een maximumtemperatuur van 14,6 graden. Met veel zonneschijn leek het wel lente. In Eindhoven werd het zelfs 16,3 graden. Alleen in 1947 is in Nederland in heel januari een nog iets hogere temperatuur gemeten. Op 16 januari 1947 werd het zelfs 17,2 graden in Maastricht. De dagen daarna bleef het zeer zacht, maar zaten dagrecords er net niet in.

Foto: Jannes Wiersema

Jaco van Wezel

Jaco van Wezel

Meteoroloog en redacteur

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

Gratis inschrijven