Maart 2016: koud en vrij zonnig

04 juni 2020, 15:59

Maart 2016 was een koude maand met een gemiddelde temperatuur in De Bilt van 5,4 graden 6,2 normaal. Daarmee beleefden we voor het eerst sinds oktober 2015 een te koude maand. Het was vrij zonnig met in totaal 148 zonuren tegenover de gebruikelijke 125. Dit kwam vooral door een zeer zonnige eerste helft van de maand. De tweede helft van maart was namelijk juist vrij somber. De hoeveelheid neerslag is gemiddeld over het land uitgekomen op 61 mm tegen 68 mm normaal.

Het westen heeft dit jaar in maart zoals gebruikelijk de meeste zonneschijn met 170 zonuren in Vlissingen en 166 in Den Helder. Zuid-Limburg (Maastricht) moest het doen met totaal 118 uur zonneschijn en dat is 1 uur minder dan normaal.

Opvallend is dat dit jaar de meeste neerslag (60-90 mm) in het westen viel en de minste neerslag (40-60 mm) in het oosten. Normaal is het in maart juist aan zee het droogst, onder invloed van een koude Noordzee die de neerslagproductie onderdrukt. Na de zachte winter was de Noordzee dit jaar een paar graden warmer dan normaal en dus viel in de kustregio’s meer neerslag. In Cadzand (Zeeland) viel met 103.1 mm de meeste neerslag. Oss (Noord-Brabant) was het droogst met 35 mm.

Lente blijft uit na zachte wintermaanden

Na de op een na zachtste winter uit de geschiedenis bleef een vroege start van de lente deze maartmaand uit. Het vroor maar liefst dertien keer. Dat is meer dan het normale aantal van acht vorstdagen. Vooral begin van de maand waren ruiten krabben en lokale gladheid nog aan de orde van de dag. Bovendien werd het door winterse buien met hagel en sneeuw hier en daar kortstondig wit. Ook mist speelde het verkeer deze maand vaak parten.

Op Stille Zaterdag, 26 maart, werd het in het zuiden en oosten lokaal bijna 16 graden. In de Bilt bedroeg de maximumtemperatuur, op deze warmste dag van de maand, 14,9 graden. Normaal gesproken kent maart in De Bilt drie dagen waarop het 15 graden of meer wordt. Dit jaar lukte dat op geen enkele dag.

Nachtvorst en zonneschijn

Het was van 10 t/m 17 maart zeer zonnig en droog. Uit de wind en in de zon was het prima voorjaarsweer. Vanaf 18 maart raakten we het zonnige weerbeeld kwijt. In plaats daarvan bepaalden uitgestrekte wolkenvelden tot aan Stille Zaterdag het weerbeeld. De laatste dagen van de maand kwam de zon weer wat vaker tevoorschijn.

Paasstorm

Het Paasweekend verliep onstuimig met op Tweede Paasdag een officiële zuidwesterstorm. Op Vlieland en in IJmuiden werd een zeer zware windstoot van 115 km/uur gemeten. Vooral vanuit de westelijke kustprovincies kwamen meldingen van stormschade.

De laatste drie dagen van de maand was het een stuk rustiger. De paraplu was nog steeds nodig, want we hadden te maken met een fris en buiig weertype.

Foto: Jannes Wiersema

Jaco van Wezel

Jaco van Wezel

Meteoroloog en redacteur

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

Gratis inschrijven