Vrij normale augustusmaand door zomerse eindsprint

04 maart 2021, 14:22

Weeroverzichten

Augustus 2017 was een vrij normale maand wat betreft temperatuur, neerslag en zonneschijn. In De Bilt kwam de gemiddelde temperatuur uit op 17,2 graden tegen 17,5 normaal. Gemiddeld over het land scheen de zon 197 uur. Dit is maar twee uur meer dan de normale hoeveelheid. Er viel landelijk gemiddeld 76 mm neerslag, waar normaal gesproken 78 mm wordt afgetapt.

Voor het gevoel van veel mensen verliep deze maand zeer koel en weinig zomers. Dit had voornamelijk te maken met de eerste weken van augustus, die bovendien samenvielen met de meeste schoolvakanties. Tot de 23e kwam het kwik in De Bilt namelijk niet in de buurt van de zomerse grens van 25 graden. Die dag werd het op het hoofdstation exact 25,0 graden.

Aan het eind van de maand maakten we een zomerse eindspurt mee. Op 29 augustus kwam de maximumtemperatuur in De Bilt uit op 29,0 graden. In Zeeuws-Vlaanderen, Brabant en Limburg werd de tropische grens van 30 graden geslecht. In het Limburgse Ell werd met 32,1 graden de hoogste temperatuur van de maand behaald. Zonder deze korte zomerperiode zou augustus de boeken in zijn gegaan als fris. Door het warme slot kwam de gemiddelde temperatuur slechts drietiende onder normaal uit.

In De Bilt was het gemiddeld 17,2 graden, tegen 17,5 normaal. Het temperatuurverloop was redelijk vlak tot 23 augustus, daarna werd het kortstondig zomers.

Nat slot zorgt voor normale maandsommen

Augustus leek op weg een vrij droge maand te worden. Tot en met 29 augustus werd gemiddeld over het hele land 44 mm afgetapt. Door grote neerslagsommen op de 30e en 31e kwam het maandtotaal uiteindelijk uit op 76 mm. Lokaal viel in de twee laatste dagen van de maand meer dan 60 mm!

De regionale verschillen waren groot. Zo werd in het zuidwesten van het land over de hele maand meer dan 100 mm regen afgetapt. In Cadzand viel 141 mm gemeten. In alle kustgebieden was het erg nat. Het meest viel in Schiermonnikoog: 189 mm. In de omgeving van Zwolle viel beduidend minder neerslag met in Wapenveld, bij de Veluwe slechts 23 mm. Ook in het midden en oosten van Brabant, het oosten van Groningen en in Drenthe viel met 30-60 mm een stuk minder neerslag dan in de rest van het land.

Na een week zonder buien kwam het aan het eind van de maand met bakken naar beneden.

Zon bijna elke dag te zien

Met 197 uur zonneschijn komen we gemiddeld over het land uit op normale waarden. De zon scheen het meest in het westen. In zowel Den Helder scheen de zon 222 uur en in Vlissingen 218 mm. Maastricht tekende met168 uur de minste zonuren op.

In De Bilt was de zon bijna elke dag te zien. Slechts op vier dagen scheen de zon minder dan een uur. Uiteindelijk kwam het aantal zonuren op het hoofdstation uit op 180 uur. Dit is iets minder dan de normale hoeveelheid van 188 uur.

In De Bilt was het met 180 uur zon iets minder zonnig dan normaal. De hoeveelheid zonneschijn was wel vrij regelmatig verdeeld over de maand.

Foto: Ben Saanen

Jaco van Wezel

Jaco van Wezel

Meteoroloog en redacteur

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

Gratis inschrijven