Februari was zacht, somber en nat

04 maart 2021, 14:22

Weeroverzichten

Februari verliep dit jaar zacht met in De Bilt een gemiddelde temperatuur van 5,1 graden tegen 3,3 normaal. Daarnaast was het somber met gemiddeld over het land 71 zonuren tegen 85 normaal. Sinds 2011 telde februari niet meer zo weinig zonuren. Ook was het nat met landelijk gemiddeld 71 mm neerslag, waar 55 gebruikelijk is.In het zuidoosten was het beduidend zachter dan in het noordwesten. In Eindhoven en Maastricht verliep februari zeer zacht met een gemiddelde temperatuur van 5,6 en 5,8 graden tegen een normaal van respectievelijk 3,3 en 3,1 graden. In Den Helder lag de temperatuur met 4,4 graden slechts 1,1 graad boven de normaal. Qua zon waren de regionale verschillen klein.

Bij de neerslag valt op dat het in Zeeland met 40-50 mm droger was dan het landelijk gemiddelde. Ook Midden-Limburg was met circa 50 mm droger dan de rest van het land. De meeste neerslag viel in het Friese Hollum (op Ameland) met 107 mm.

In de periode van 8-12 februari was het koud en viel vaak sneeuw. De meeste sneeuw viel op 11 en 12 februari. In een strook van Gelderland naar het noorden van werd 5 tot lokaal 14 centimeter gemeten. Deze sneeuw bleef vooral in het westen enkele dagen liggen. Op 23 februari hield een westerstorm ons land in zijn greep en op 22 en 23 februari viel ook 30 tot lokaal 50 mm regen in het midden en zuiden. 27 februari trokken stevige buien over het land en veroorzaakte een valwind in Voorthuizen schade.

15 februari zowel het warmst als het koudst

Het aantal vorstdagen (minimumtemperatuur beneden 0 graden) in De Bilt kwam uit op 10 tegen 13 normaal. Verder werden twee ijsdagen (maximumtemperatuur beneden 0 graden) geteld en dat is precies het gebruikelijke aantal. Matige vorst (minimumtemperatuur beneden -5 graden) kwam niet voor, terwijl dat normaal vier keer lukt in De Bilt.

Overigens noteerde geen enkel weerstation deze maand matige vorst. De laagst gemeten temperatuur bedroeg -5,0 graden en werd gemeten op 15 februari in Nieuw Beerta. Opmerkelijk genoeg is 15 februari ook de dag waarop de hoogste temperatuur werd gemeten: 17,1 graden in Maastricht. Het warmde deze dag door aanvoer van zeer zachte lucht en veel zonneschijn sterk op. Niet eerder was het zo warm op 15 februari.

Hoofdfoto: Gerard Kiewiet

Jaco van Wezel

Jaco van Wezel

Meteoroloog en redacteur

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

Gratis inschrijven