Koud slot in vrij zachte november

04 maart 2021, 14:22

November 2017 was een vrij zachte maand. In De Bilt kwam de gemiddelde temperatuur uit op 7,3 graden tegen 6,7 normaal. De zon scheen gemiddeld over het hele land 71 uur en dat is iets meer dan de normaal van 63 uur. De hoeveelheid neerslag bedroeg 89 mm tegen 82 normaal.

De hoogste temperatuur van de maand werd gemeten in Ell. Op 4 november bereikte het kwik daar een lenteachtige 16,2 graden. Ook 23 november was het erg zacht met in Eindhoven een maximumtemperatuur van 16,0 graden. Dit is ruim 8 graden warmer dan het normaal eind november is. Daarna werd het gevoelig kouder. Op 29 november kwam de maximumtemperatuur in Hupsel (in de Achterhoek) op slechts 2,1 graden uit. Dat was het laagste maximum van de maand.

Het koude slot van de maand ging gepaard met winterse buien. Door de vele hagelbuien was het in de laatste novemberweek regelmatig glad op de weg. Ook werden op 25 november de eerste ‘natte’ sneeuwvlokken gemeld. Zuid-Limburg had de primeur met in de namiddag enkele natte vlokken tussen de hagelkorrels. Ook uit de rest van het land kwamen later op de avond meldingen van natte sneeuw binnen.

Vier vorstdagen

Eerder in de maand was de eerste officiële vorstdag van het winterseizoen een feit. In de avond van 6 november dook het kwik voor het eerst deze herfst onder nul. Uiteindelijk bedroeg de minimumtemperatuur op het hoofdstation -1,3 graden. Op 30 november werd het nog iets kouder met -2,4 graden. In heel november kwam het in De Bilt 4 keer tot vorst tegen 6 dagen normaal.

De laagste minimumtemperatuur bedroeg -3,4 graden en werd in de nacht van 6 op 7 november gemeten in zowel Woensdrecht als Volkel. Aan de grond voor het diezelfde nacht in Eindhoven matig met -6,2 graden.

Temperatuurverloop De Bilt in november. Afgezien van een paar dipjes lag het kwik regelmatig boven 10 graden en was het vrij zacht. Het eind verliep wel een stuk kouder.

Zuiden zonniger dan het noorden

Gemiddeld over het hele land scheen de zon 71 uur. Dat is vrijwel gelijk aan de normaal van 63 uur. De meeste zon was te zien in het zuiden. In Vlissingen kwam de hoeveelheid zon uit op 83 uur en in Eindhoven op 81 uur.  In De Bilt scheen de zon 64 uur waar 63 normaal is. Het somberst was het in het noordoosten en oosten. Weerstation Nieuw-Beerta (in de provincie Groningen) kon de minste zonnestralen opvangen met 53 uur. Dit is iets minder dan de normaal van circa 55 uur.

Vooral aan het begin van de maand hadden we regelmatig te maken met dichte mistbanken. Op zes dagen werd code geel voor dichte mist afgegeven en was het zicht op meerdere plekken minder dan 200 meter.

Zon in de Bilt. De maand verliep heel gemiddeld met in De Bilt 65 uur zon.

Buien brengen veel neerslag in de kustprovincies

Met 89 mm tegen de gebruikelijke 82 was de neerslagsom gemiddeld over het land vrij normaal. Wel waren er grote verschillen tussen de kustgebieden en het binnenland. Zo viel in Heiloo (in Noord-Holland) ongeveer 138 mm. Dit is een stuk natter dan normaal, want gebruikelijk valt in de kustregio in de hele maand november 94 mm. Het droogst was het in Echt (Limburg) met 41 mm neerslag tegen 59 normaal.

Het grote verschil in neerslag tussen het binnenland en de kustprovincies werd veroorzaakt door buien. Vooral de kustgebieden hadden regelmatig te maken met buien, terwijl het in het binnenland vaak droog bleef. Opvallend was dat de buiigheid zich concentreerde in de weekenden. Doordeweeks was het vaker bewolkt, vrij zacht en van tijd tot tijd nevelig.

Neerslag in De Bilt. Droge perioden en wisselvallige perioden wisselden elkaar af deze novembermaand. Vooral 27 november was het behoorlijk nat.

Foto: Jannes Wiersema

Jaco van Wezel

Jaco van Wezel

Meteoroloog en redacteur

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

Gratis inschrijven