Oktober zevende warme maand op rij

04 maart 2021, 14:06

Weeroverzichten

Oktober was met gemiddeld 11,9 graden 1,2 graden warmer dan normaal en de zevende warme maand op rij. Verder geven 10 officiële warme dagen en een recordlate officiële zomerse dag aan hoe warm het was. In Limburg werd het zelfs zes keer zomers. De zon scheen anderhalf keer zo lang en daarmee was deze oktobermaand de op twee na zonnigste ooit gemeten. Met landelijk gemiddeld 44 mm regen viel er iets meer dan de helft van de normale hoeveelheid. In het oosten was het wel veel droger dan in het westen.

Met in De Bilt een gemiddelde temperatuur van 11,9 graden was oktober warm. Normaal is het 10,7 graden en daarmee is dit al de zevende warme maand op rij.

Ook de maximumtemperatuur lag op het KNMI-hoofdstation vaak hoog. Zo telde De Bilt maar liefst 10 officiële warme dagen (maximumtemperatuur van 20 graden of meer) waarvan acht dagen op rij. Zo’n serie is in oktober niet eerder voorgekomen. Normaal wordt het één of twee keer in oktober 20 graden of warmer. Slechts in drie andere jaren werd het ook zo vaak officieel warm. De laatste keer dat oktober 10 warme dagen telde was in 1969.

Zomer in oktober

Op 13 oktober hebben we kunnen genieten van een recordlate zomerse oktoberdag met in grote delen van het land maxima van 25 graden of meer. Slechts vijf keer eerder werd het in oktober officieel zomers warm. In het zuiden en oosten werd het vaker 25 graden. Eindhoven, Maastricht en Twenthe telden drie zomerse dagen. In Noord-Limburg leek het wel zomer met in Ell en Arcen respectievelijk vijf en zes keer zomerse temperaturen. In Ell is de hoogste temperatuur gemeten met op 13 oktober maar liefst 28,1 graden. Niet eerder was het zo laat in de herfst nog zo warm. Op 16 oktober werd het voor de laatste keer zomers en wel met een nieuw dagrecord. Ook op 12 en 14 oktober werden warmterecords verbroken.

De laatste vijf dagen verliepen veel koeler en op 29 oktober werd het in De Bilt slechts 6,1 graden. Daarmee was het bijna zeven graden kouder dan normaal.

De helft meer zon

Oktober was op veel dagen erg zonnig. Op de vijf landelijke hoofdstations scheen de zon gemiddeld 174 uur tegen 113 uur normaal. Daarmee hebben we de helft meer zon dan in een normale oktobermaand. Alleen in 1920 en 1951 was het in oktober nog zonniger. Toch waren er ook sombere dagen. Op drie dagen scheen de zon in De Bilt geheel niet, normaal gebeurt dat vijf keer.

Recordaantal mooi-weerdagen

Door het droge, zonnige en warme weer is het aantal mooi-weerdagen in De Bilt op twaalf uitgekomen, een nieuw record! Normaal telt oktober drie mooi-weerdagen. Het oude record stond op naam van 2005 met elf dagen. Op mooi-weerdagen is het droog, schijnt de zon minimaal de helft van de tijd dat ze kan schijnen en ligt de maximumtemperatuur hoger dan normaal.

Oosten nog veel droger dan westen

Een groot deel van de maand verliep droog. In De Bilt was het 16 dagen geheel droog en viel op 5 dagen nauwelijks neerslag van betekenis. Gewoonlijk telt De Bilt 10 droge oktoberdagen. Landelijk gemiddeld bedroeg de neerslagsom 44 mm dat is iets meer dan de helft van de normale neerslagsom van 82,7 mm. Wel zijn er grote verschillen. In het westen van de Randstad was het met 50-60 mm veel minder droog en in Zeeland, Zuid- en Noord-Holland is lokaal 70-80 mm gevallen. De Achterhoek en Noord-Limburg zijn juist een van de droogste plekken van het land met in totaal zo’n 30 mm.

Het grootste deel van de regen viel in de laatste twee dagen van de maand. De regen in de ochtend van 30 oktober veroorzaakte mede de drukste spits van het jaar.

Neerslagkaart oktober 2018. Bron: KNMI

Foto: ANP

Jaco van Wezel

Jaco van Wezel

Meteoroloog en redacteur

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

Gratis inschrijven