Zachte winter ondanks koud slot

04 maart 2021, 14:06

Een ijskoude slotweek kon niet verhinderen dat de winter als zacht de geschiedenis in is gegaan. De gemiddelde temperatuur komt uit op 3,8 graden tegen 3,4 normaal. De winter is, met landelijk gemiddeld 244 zonuren tegen 196 normaal, bovendien op de zevende plek in de lijst met zonnigste winters geëindigd. Dit is volledig te danken aan februari. Deze maand verliep recordzonnig met 162 zonuren tegen 85 normaal. Het record stond op 150,5 zonuren, genoteerd in 2003.

Vlissingen noteerde in februari een dik record van 186 zonuren en bracht daarmee de winter op 285 zonuren tegen 204 normaal. Daarmee eindigde de winter in Vlissingen als geheel op een derde plek qua zonuren.

In december en januari was het gemiddeld over het land nog zeer somber tot somber met respectievelijk 32 en 50 zonuren. Normaal telt december 49 en januari 62 zonuren. Deze maanden was het bovendien (zeer) zacht en viel ruim 100 mm neerslag. Februari verliep droog met slechts 31 mm neerslag. De totale neerslagsom van de winter bedraagt 253 mm tegen 207 normaal. Daarmee was de winter nat.

Weinig ijsdagen en matige vorst

Op de valreep noteerde deze winter nog één ijsdag in De Bilt. Het werd de koudste 28 februari ooit gemeten en alleen in 1942 was het zo laat in het seizoen nog kouder. Normaal telt de winter 7 ijsdagen op het landelijk hoofdstation. Het aantal keren met matige vorst (minima beneden -5 graden) is uitgekomen op 4 tegen 11 normaal. De teller voor het aantal vorstdagen stokte bij 33 tegen 38 normaal. Maar liefst 23 van deze 33 dagen met vorst kwamen uit februari.

Zachte december, zeer zachte januari en zeer koude februari

De winter kende dit jaar twee gezichten. December en januari grossierden in zachte tot zeer zachte dagen. Toch zal vooral de hevige sneeuwval van 10 en 11 december herinnerd worden. Toen viel op de Veluwe zelfs 44 cm sneeuw. Zondag 10 december gaf dit aanleiding tot code oranje en op maandag 11 december werd het zelfs code rood (weeralarm). De tweede helft van de maand verliep bijzonder zacht. Oudejaarsdag was zelfs recordzacht met in De Bilt een maximumtemperatuur van 13,7 graden. In Arcen (Limburg) werd het 14,5 graden.

Januari werd gekenmerkt door drie stormen. Op 3 januari kwam het tot een zware storm en gold in het noordwesten code oranje. Eerder die dag veroorzaakte een buienlijn zeer zware windstoten met in Vlissingen zelfs een windstoot van 141 km per uur. Op 18 januari beleefden we de eerste zeer zware storm sinds 28 oktober 2013, met in Hoek van Holland de zwaarste windstoot van 143 km/uur. Hiervoor gold een weeralarm (code rood). In grote delen van het land ontstond flinke schade en werd het openbare leven ontregeld. De derde storm woedde in het Waddengebied op de recordzachte 24 januari. Op deze dag werd de hoogste temperatuur van de maand gemeten met 14,4 graden in De Bilt en 14,7 in Woensdrecht.

Februari tapte uit een heel ander vaatje. Na een paar nachten met matige vorst kon op verschillende ijsbanen geschaatst worden. Het midden van de maand verliep zachter, maar er volgde een ijskoud slot. Op 27 februari noteerden we de eerste strenge vorst van de winter. In Eindhoven werd het ’s nachts -10,1 graden. De 28e februari daalde de temperatuur in Woensdrecht tot -10,5 graden. Dat is de laagste temperatuur van de winter. In De Bilt werd die dag ook de laagste waarde van de winter gemeten met -8,5 graden.

Het werd officieel de koudste 28 februari ooit gemeten. In De Bilt werd het maximaal -4,6 graden. Daarmee is het record van -1,6 graden uit 1904 verpulverd. Zo laat in het winterhalfjaar (november-april) was de maximumtemperatuur alleen op 6 maart 1942 nog lager! Toen werd het in De Bilt maximaal -4,8 graden. Het was in De Bilt bovendien de koudste dag sinds februari 2012.

Foto: Jannes Wiersema

Jaco van Wezel

Jaco van Wezel

Meteoroloog en redacteur

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

Gratis inschrijven