November was nat en iets kouder dan normaal

02 december 2020, 08:47

Weeroverzichten
Jolanda-Bakker-November-was-nat-en-kouder-dan-normaal-1280x600
Jolanda-Bakker-November-was-nat-en-kouder-dan-normaal-1280x600
Jolanda-Bakker-November-was-nat-en-kouder-dan-normaal-1280x600

November 2019 was de derde te natte maand op rij. Gemiddeld over Nederland viel 95 mm regen, tegen 82 mm normaal. Dat is veel meer dan vorig jaar, toen in november slechts 30 mm viel. Met in De Bilt een gemiddelde temperatuur van 6,4 graden was november iets kouder dan de gebruikelijke 6,7 graden. Ondanks de kou en regen was de zon veelvuldig te zien. Het aantal zonuren kwam uit op 79. Een normale novembermaand telt 63 uur zon.

Een kletsnatte eerste week en een drijfnat slot maakten november natter dan gebruikelijk. Juist in de gebieden waar in september en oktober veel regen viel regende het ook in november pijpenstelen. De meeste neerslag viel in Noord-Holland met 120-150 mm. De droogste gebieden waren Zeeuws-Vlaanderen, Brabant en het noorden van Groningen. Daar viel ongeveer 60-80 mm.

Temperatuur-november-De-Bilt
Temperatuur-november-De-Bilt

11 november was de natste dag van de maand. In Aalsmeer viel die dag 38 mm regen. Sint-Maarten viel in het water en ook de middag- en avondfestiviteiten rond de start van het carnavalsseizoen kregen met regen te maken. Als klap op de vuurpijl was door het slechte weer de zeldzame Mercuriusovergang niet te zien. De intocht van Sinterklaas op 16 november verliep koud met een gevoelstemperatuur die maar net boven nul lag. Wel was het droog.

534ab605-neerslag-november-2019-de-bilt
534ab605-neerslag-november-2019-de-bilt

Geen warmterecords in november

De eerste en laatste week van november verliepen vrij zacht. Door koude weken halverwege de maand komt de gemiddelde maandtemperatuur iets beneden normaal uit. November kende nauwelijks uitschieters qua temperatuur. Er werden dan ook geen warmte- of kouderecords gemeten.

Met 15,7 graden op 2 november had het Zeeuwse Westdorpe de hoogste temperatuur van de maand. De laagste temperatuur werd in de nacht van 20 november gemeten. In Woensdrecht (Brabant) koelde het toen af naar -4,7 graden. In een groot deel van het land vroor het die nacht en voor het eerst dit najaar werd op grote schaal gestrooid. Overdag bleef het op 20 november regionaal lange tijd mistig. Het gevolg was dat de temperatuur in het noordoosten ‘s middags maar net boven nul uitkwam.

Zonuren-november-De-Bilt
Zonuren-november-De-Bilt

Zonniger dan normaal

Ondanks een paar mistige dagen en veel regenwolken verliep november zonniger dan gebruikelijk. De zon was het vaakst te zien in het zuiden met in Brabant op veel plaatsen 80-90 uur zonneschijn. Dat is ruim 20 uur meer dan normaal. Eindhoven mat zelfs 96 zonuren. In het noorden was de hoeveelheid zon het kleinst, maar met circa 60 uur heel gemiddeld voor november.

Foto: Jolanda Bakker

Jaco van Wezel

Jaco van Wezel

Meteoroloog en redacteur

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

Gratis inschrijven