Augustus 2024: op vijf na warmste, op vijf na zonnigste en droog

02 september 2024, 07:30

Weeroverzichten
Heerlijk strandweer in augustus. Foto: Cynthia Leusden

Augustus was de op vijf na warmste augustusmaand ooit met een gemiddelde temperatuur in De Bilt van 19,3 graden tegen 18,0 normaal. De zon domineerde het weerbeeld regelmatig. Met landelijk gemiddeld 247 uur tegen 205 normaal kwam deze augustus op de zesde plaats in de lijst met zonnigste augustusmaanden . Het was ook droog met gemiddeld over het land circa 60 mm tegen 88 normaal.

Na een wat wisselvallige start van de zomer kwam de zomer in augustus best goed van de grond. Het was vaak heerlijk buitenweer met hoge temperaturen voor de tijd van het jaar. Met een gemiddelde temperatuur van 19,3 graden was het zelfs de op vijf na warmste augustus ooit gemeten.

Geen hittegolf deze augustus

Deze augustusmaand kwam het nergens in ons land tot een hittegolf. Sterker nog, de hele zomer noteerden we geen hittegolf en dat is tegenwoordig uitzonderlijk. De laatste keer dat dit gebeurde was in 2011. In onze terugblik over de zomer lees jij verder hoe de zomer precies verlopen is.

Het werd In De Bilt op acht dagen zomers warm met 25 graden of meer. Daarmee beleefden we een vrij normale maand wat betreft zomerse dagen. Normaal gesproken komt het in augustus negen keer tot een zomerse dag in De Bilt. Wat betreft warme dagen zaten we wel ruim boven het gemiddelde. De temperatuur steeg op 28 dagen naar 20 graden of meer in ons land tegen 24 normaal.

Lees ook: Dit weer is normaal in augustus

Ook tropische temperaturen kwamen deze maand voorbij. In De Bilt steeg het kwik op twee dagen naar 30 graden of meer. Dit gebeurde in het begin van de derde week van augustus, toen vanuit Zuid-Europa hitte richting ons land werd aangevoerd. Dit resulteerde in drukbezochte stranden aangezien het nog volop zomervakantie was.

De landelijk hoogste temperatuur werd ook in deze periode gemeten, namelijk op 13 augustus. In Nieuw Beerta steeg het kwik toen naar 34,9 graden. Dit was ook meteen een datumrecord en het is ook de hoogste temperatuur van dit jaar tot nu toe. De kans is ook zeer groot dat dit de hoogste temperatuur van dit jaar blijft. De laagste maximumtemperatuur in ons land deze maand werd op 21 augustus genoteerd. In Lauwersoog werd het niet veel warmer dan 18,4 graden.

Zonnige augustusmaand

De zonnepanelen hebben een productieve maand achter de rug en ook menig zonliefhebber mocht deze maand zeker niet klagen. De zon scheen deze maand met 248 uur namelijk veel vaker dan gebruikelijk. Normaal gesproken schijnt de zon zo'n 209 uren in augustus. Zo zonnig als twee jaar geleden was het echter niet. Toen beleefden we de op één na zonnigste augustusmaand ooit met maar liefst 289 zonuren. Deze augustusmaand komt terecht op plek 6 van zonnige augustusmaanden ooit gemeten.

Een droge maand

We hebben tot dusver een kletsnat jaar achter de rug, maar augustus is toch echt droger verlopen dan gebruikelijk. Er viel uiteindelijk 58 mm neerslag tegen 89 mm normaal. Daarmee verliep de maand dus een stuk droger dan normaal, maar de regionale verschillen zijn groot. Zo is verreweg de minste neerslag gevallen in de kustgebieden. Op veel plekken kwamen de hoeveelheden hieruit tussen 30 en 50 mm. Verder naar het binnenland is veel meer regen gevallen met op uitgebreide schaal 50 tot 70 mm. Zeer lokaal is nog veel meer regen gevallen. De hoogste neerslaghoeveelheden zijn weggelegd voor Ter Apel en het Zuid-Limburgse Noorbeek met respectievelijk 102 mm en 106 mm.

Opvallende weergebeurtenissen

De maand ging ook gepaard met enkele extreme weergebeurtenissen. Er werd twee keer code oranje uitgegeven door stevige onweersbuien die over het land trokken. In de avond van 13 augustus gold een code oranje voor Limburg en Overijssel voor zwaar onweer en mogelijke wateroverlast. Tot grote schade kwam het niet, maar het leverde wel veel spectaculaire beelden op.

Ook op 24 augustus trokken zware onweersbuien over het land en in Overijssel, Gelderland, Noord-Brabant en Limburg kwam het uiteindelijk tot een code oranje. Maar ook in Utrecht, Drenthe en Flevoland trokken felle buien over. De zware onweersbuien zorgden voor flink wat schade. Vooral valwinden waren de boosdoener. In Meppel kwam het tot een forse valwind, waardoor veel bomen omwaaiden en er schade werd veroorzaakt aan huizen, auto's en schuttingen. Ook in het Utrechtse Hollandsche Rading sneuvelden veel bomen.

Een ander opvallende gebeurtenis vond plaats in de nacht van 12 naar 13 augustus. Het was een zeer warme nacht met op veel plaatsen een minimumtemperatuur van boven de 20 graden en dus een tropennacht. Bovendien kwam het deze nacht tot zeer veel vallende sterren en om het helemaal af te maken was er ook nog eens noorderlicht te zien! Dit leverde spectaculaire plaatjes op! De dag erna werd het in Nieuw Beerta (Groningen) 34,9 graden. Niet eerder was het zo warm op 13 augustus in ons land.

Website blog banner Im Weather

Berend van Straaten

Berend van Straaten

Meteoroloog

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

Gratis inschrijven