Zo herken je blauwalg

17 augustus 2023, 07:02

Ongedierte
Blauwalg. Foto: Adobe Stock / Svetlana

Zwemmen in water met blauwalg kan ervoor zorgen dat je ziek wordt. Niet iedereen ziet weet hoe blauwalg eruit ziet. Daarom leggen wij jou in dit artikel uit hoe jij blauwalg kan herkennen.

Wat is blauwalg eigenlijk?

Blauwalg is een cyanobacterie dat oorspronkelijk voorkomt in oppervlaktewater. Ze leven van licht, koolstofdioxide en voedingsstoffen die in het water zitten. Bij een aangesloten periode van warm weer en als er veel voedingsstoffen in het water zitten kan blauwalg soms flink groeien. Daarom zien we ook vaak veel waarschuwingen van blauwalg als we in een hittegolf zitten, maar ook nu hebben meerdere recreatieplassen in Nederland waarschuwingen uitstaan voor blauwalg. Als jij gaat zwemmen in water met blauwalg kan jij huid- of oogirritaties oplopen. Daarnaast kan je ook hoofdpijn krijgen of maag- en darmklachten.

Naarmate het minder warm wordt is er vaak ook snel veel minder kans op blauwalg. Of dat de komende dagen gaat gebeuren lees je hier.

Hoe ziet blauwalg eruit?

Blauwalg kan in principe in elk natuurwater voorkomen. Een sterk groene of rode- tot donkerbruine kleur kan betekenen dat er blauwalg in het water zit. Als de algenbloei hoog is, ontstaan er vaak drijflagen op het water. Deze lagen zijn vaak goed te zien. Toch is blauwalg niet altijd met het blote oog waarneembaar. Daarom is professionele meting het enige wat echt met zekerheid kan uitsluitsel kan geven of er ergens blauwalg in het water zit.

Er zijn online ook een paar sites te vinden waar de kwaliteit van het water te vinden is. Een daarvan is zwemwater.nl. Hier kun je waarschuwingen vinden voor bijna alle meren en wateren die Nederland rijk is.

Berend van Straaten

Berend van Straaten

Meteoroloog

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

Gratis inschrijven