Eerste officiële vorst van 2024 een feit

07 januari 2024, 16:40

Eerste dagen
Het heeft in De Bilt gevroren. De laatste officiële vorst is alweer een maand geleden. Foto: R. Peijs

De eerste officiële vorst van het nieuwe jaar is een feit. In De Bilt daalde de temperatuur aan het einde van deze zondagmiddag voor het eerst in 2024 tot onder het vriespunt. Met de vorst van vandaag is een vorstloze periode van ongeveer een maand afgesloten. De laatste keer dat het in De Bilt tot vorst kwam was op 7 december 2023.

Op 27 december kwam het kwik in De Bilt, met een minimumtemperatuur van 0,6 graden, dicht in de buurt van het vriespunt uit. Landelijk kwam het die dag wel tot lichte vorst. In Eelde daalde de temperatuur naar -1,7 graden, in Deelen koelde het af naar -0,9 en in Twente naar -0,7 graden.

Niet recordlaat

Met de eerste vorst van 2024 op de zevende dag van het jaar is deze officiële vorst in De Bilt zeker niet recordlaat. Dat was wel in 1976 het geval. Pas op 24 januari daalde de temperatuur voor het eerst dat jaar op het hoofdstation tot onder nul. In 2007 moest tot 22 januari worden gewacht en in 1948 en 1998 daalde de temperatuur op 20 januari onder nul.

Vorig jaar verscheen pas op 17 januari voor het eerst in De Bilt een minnetje voor de temperatuur. Dat was goed voor een vijfde plaats in de ranglijst van meest late datum met de eerste vorst in het jaar.

Gemiddeld telt januari twaalf nachten met lichte vorst. In dit artikel lees je welk weer normaal is in januari.

Rico Schröder

Rico Schröder

Meteoroloog

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

Gratis inschrijven