weeronline

Energieweerbericht: hoger energieverbruik door koud begin van de winter?

01 december 2022, 07:56

Energie
De verwarming een graadje lager zetten is best verstandig komende maand! Foto: Adobe Stock/Goffkein

Volgens onze meest recente maandverwachting start december aan de koude kant. Gaat ons energieverbruik hoger uitvallen dan in een gemiddelde decembermaand? Lees hieronder het vooruitzicht naar kerst.

November verliep erg zonnig met 95 uur zon. Daarmee staat deze maand in de top 5 zonnigste novembermaanden sinds het begin van de metingen. De laatste week van november was de zon echter weinig te zien door laaghangende bewolking en mist. Er stond daarbij ook nauwelijks wind, waardoor de energieopbrengst door zonne- en windenergie minimaal was.

Lees hier onze uitgebreide maandverwachting voor december.

De eerste week van december draait de wind naar het oosten, waardoor koudere lucht wordt aangevoerd. De lucht is wel vochtig, waardoor het vaak bewolkt is en de opbrengst door zonne-energie zal tegenvallen. Daarnaast kost het opwarmen van vochtige lucht ook meer energie.

Door de stevige oostenwind kan het in huis sneller afkoelen, waardoor een hoger gasverbruik onvermijdelijk lijkt. Daarom is het extra verstandig om de verwarming als het mogelijk is uit te laten en te ventileren, om op die manier toch weer wat energie te besparen.

Tijdens de kerstdagen ook een bovengemiddeld energieverbruik?

Ook later in de maand lijkt zacht weer weinig kans van slagen te hebben. Of het echt koude weer doorzet is nog erg onzeker, maar zelfs met normale waarden voor december blijft het energieverbruik hoog. Met gemiddelde waarden van 6 graden overdag en 1 graad in de nachten moet er alsnog flink gestookt worden om de woonkamer warm te houden.

Niet alleen in Nederland, maar ook in de rest van Europa lijkt een kouder weertype de komende weken waarschijnlijk. Vaak staat er niet veel wind, waardoor er gemakkelijk mist en lage bewolking kan ontstaan. Met de zwakke zon in deze tijd van het jaar kan de bewolking overdag vrij hardnekkig zijn. Doordat de zon ook nog eens weinig uren schijnt in vergelijking met de zomermaanden, is het totaalplaatje voor het opwekken van zonne-energie verre van ideaal.

Daarnaast is de wind ook een afwezige factor in grote delen van Europa, waardoor windenergie weinig zal bijdragen in de energiemix komende maand. Qua energieverbruik lijkt komende maand dus erg ongunstig te gaan verlopen met lage temperaturen, weinig zon en weinig wind.

Donny de Koning

Donny de Koning

Meteoroloog

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

Gratis inschrijven