Weekendweer: veel zon en tropische temperaturen

09 juni 2023, 08:00

Weekendverwachting
Dit weekend wordt het perfect strandweer Foto: Jos Hebben

De wind draait naar het oosten en voert dit weekend voor het hele land warmere lucht aan. In het binnenland stijgt het kwik voor het eerst dit jaar naar tropische waarden.

Na meerdere weken met noordenwind en relatief gematigde temperaturen, draait deze vrijdag de wind naar het oosten. Hierdoor wordt warmere lucht vanaf het continent naar ons land gevoerd. Dit weekend stijgt de temperatuur nog verder, zaterdag kan het regionaal 32 graden worden.

Alles over het weer van vandaag en van volgende week lees je in het meest uitgebreide weerbericht van Nederland.

Helaas hebben wij niet genoeg rechten om jouw deze content te tonen.

Onze website maakt gebruik van cookies om jou de beste ervaring te geven. Wil je deze content van ons of van derden zien dan vragen wij jou om de instellingen aan te passen.

Zaterdag mogelijk eerste officiële tropische dag

Zaterdagochtend loopt de temperatuur al snel op. Rond 11:00 uur komt het kwik op de meeste plaatsen boven de 25 graden uit. Alleen op de Wadden blijft de temperatuur nog enkele graden achter. De zon is zaterdag erg sterk met zonkracht 7, waardoor je binnen 10 tot 25 minuten kan verbranden. Smeer dus goed.

Uiteindelijk stijgt de temperatuur verder en komt in een groot deel van het land uit tussen 29 en 32 graden. Ook de westelijke stranden worden met een oostenwind deze temperaturen bereikt. De Wadden doen ook goed mee, daar kan het maximaal 25 tot 28 graden worden. Vergeet dan ook niet goed te drinken als je naar een festival of andere buitenevenement gaat en probeert tussen 12:00 en 15:00 uur zoveel mogelijk de schaduw op te zoeken.

Zaterdagavond blijft het nog lang warm, rond 21:00 uur ligt de temperatuur landinwaarts nog tussen 25 en 27 graden. In de nacht koelt het uiteindelijk af naar waarden rond 15 graden.

Zondag opnieuw veel zon

Zondagochtend warmt de lucht opnieuw snel op. Uiteindelijk stijgt de temperatuur met opnieuw veel zon naar 28 tot 32 graden. Ook op de Wadden stijgt de temperatuur voor het eerst dit jaar naar zomerse waarden van 25 graden. In de loop van de dag ontstaan vriendelijke stapelwolken in met name het zuiden van het land. Met het zonnige en zeer warme weer neemt de droogte alsmaar toe.

Veel evenementen

Dit weekend zijn er veel festivals in ons land, zoals Best Kept Secret en het concert van Bruce Springsteen in Landgraaf. Bekijk de weersverwachting specifiek voor o.a. deze festivals op ons evenementen weer.

Dit weekendbericht is tot stand gekomen in samenwerking met Upday

Upday logo

Jeroen Elferink

Jeroen Elferink

Meteoroloog

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

Gratis inschrijven