Op weerstation Twenthe (op het vliegveld bij Enschede) daalde de temperatuur aan de grond afgelopen nacht naar -0,3 graden en in de vroege ochtend daalde het kwik aan de grond nog naar -0,4 graden. Daarmee is de eerste nachtvorst na de zomer bijzonder vroeg een feit. Sinds 1971, de start van de metingen op klomphoogte, is op de eerste dag van de meteorologische herfst slechts één keer eerder grondvorst waargenomen. Dat was in 2012 met -0,4 graden op weerstation Twenthe. Twee keer kwam het zelfs al in augustus tot vorst aan de grond, namelijk op 22 augustus 1973 en 29 augustus 1993.
Minimumtemperatuur aan de grond 1 september 2018
De laatste keer met vorst aan de grond was op 26 juni. Toen koelde het in Gilze-Rijen op 10 cm hoogte af naar -0,6 graden. Na ruim twee maanden is er dus opnieuw een minteken op één van de KNMI-thermometers verschenen. Dit weekend start een periode met fraai nazomerweer met veel zon en maxima die geleidelijk stijgen richting 25 graden. Ook de nachten worden langzaamaan minder fris, waardoor het voorlopig niet nog een keer tot vorst aan de grond komt.
Recordvroege eerste vorst aan de grond in 1973
Op 22 augustus 1973 kwam het recordvroeg tot grondvorst op de weerstations Twenthe, Valkenburg (Zuid-Holland) en Soesterberg. In Twenthe werd het toen zelfs -2,2 graden. In 1993 kwam het op 29 augustus al tot grondvorst in Soesterberg, Volkel, Gilze-Rijen en Eindhoven. De periode waarin nog nooit op een officieel meetpunt in Nederland vorst aan de grond is waargenomen loopt van 20 juli t/m 21 augustus.
Normaal half september eerste grondvorst
Gemiddeld genomen vindt de dag met de eerste keer grondvorst in ons land op 12 september plaats. Vorig jaar was het op 9 oktober zover, in 2016 op 6 oktober en in 2015 op 27 september. In 2014 kwam het recordlaat tot de eerste vorst op klomphoogte, namelijk pas op 5 november in Eindhoven.
Koekjes bakken om wat meer warmte te creëren in huis? Bij Keuken Kampioen geniet je nu van extra voordelen met deze unieke aanbiedingen en kortingscodes!