De afgelopen jaren stonden bol van warmte en daarbij kwam het in de zomer ook telkens tot (regionale) extreme droogte. Dit jaar tapt uit een heel ander vaatje. Zo was de hoogzomer wisselvallig en fris, maar ook in de lente was het regelmatig afzien. 2021 is hard op weg om nat en koud de boeken in te gaan.
Tot dusver viel gemiddeld over het land al ongeveer 610 mm regen tegen 548 normaal. Dat is 11% meer dan in een gemiddeld jaar. De maanden januari, mei en juni waren op grote schaal veel natter dan normaal. In juli en augustus viel regionaal ook enorm veel regen, maar gemiddeld over het land was de neerslagsom vrij normaal. In februari en maart was het aan de droge kant en ook september verloopt tot dusver op veel plaatsen (zeer) droog.
Lokaal al bijna evenveel regen als normaal in heel jaar
Met nog ruim drieënhalve maand te gaan is op sommige plaatsen al bijna evenveel regen gevallen als normaal in een heel jaar. In Maastricht viel tot dusver 723 mm tegen 513 normaal. Daarmee is Maastricht nog slechts 25 mm verwijderd van de gebruikelijk hoeveelheid regen. Ook in het Noord-Hollandse Bergen, het Friese Bergum en in Eernewoude komt de gebruikelijke jaarhoeveelheid regen al in zicht. In deze regio’s viel ongeveer 800 mm regen.
Lees ook: Warme zomer met koel, somber en wisselvallig weer in de vakantie
Groeizaam weertje
Al die regen zorgde dit jaar voor groeizame condities. De natuur was prachtig groen. Slechts af en toe waren er regio’s waar het gras eventjes geel kleurde, maar van extreme droogte was geen sprake. In tegenstelling tot de voorgaande jaren kwamen lange perioden zonder regen niet voor en doordat het minder warm en minder zonnig was verdampte er ook minder vocht uit de bodem. Hierdoor was het neerslagtekort (verschil tussen neerslag en verdamping) vrijwel overal kleiner dan gebruikelijk. In Friesland, op de Veluwe, in het oosten van Noord-Holland en in de Limburgse heuvels was zelfs sprake van een flink neerslagoverschot; tot lokaal 150 mm.
Halve graad kouder dan normaal
De gemiddelde jaartemperatuur in De Bilt bedraagt tot dusver 11,2 graden tegen 11,7 graden gebruikelijk. Dit verschil is vooral veroorzaakt in april, mei en augustus. April was zelfs de koudste april sinds 1986.
In 2013 was het voor het laatst nog kouder met van 1 januari tot en met 10 september 10,3 graden. Uiteindelijk eindigde dat jaar op 9,9 graden. Dat was de laatste keer met een gemiddelde jaartemperatuur onder 10 graden. Als de rest van 2021 normaal verloopt komt 2021 uit op een jaargemiddelde van 10,2 graden tegen 10,6 normaal.
Qua zonuren zit 2021 op een normale koers met landelijk gemiddeld circa 1451 zonuren tegen 1418 normaal.
Hoofdfoto: Paul Hermans