Op het weerstation Ell koelde het afgelopen nacht af tot onder het vriespunt. Uiteindelijk werd het hier -0,8 graden. Daarmee is de eerste lokale vorst van het najaar een feit en dat is drie weken later dan gebruikelijk. De vorige keer dat het ergens in ons land op 1,5 meter hoogte vroor was op 3 mei. In Twente daalde het kwik toen naar -2,2 graden.
Aan de grond vroor het op meerdere plaatsen. De eerste vorst aan de grond werd op de late avond van 15 oktober al genoteerd. In Deelen was het vlak boven de grond -0,2 graden. In de nacht naar 16 oktober kwam het ook in het Limburgse Ell tot grondvorst.
De lokale vorst werd vroeg in de ochtend gemeten. Uiteindelijk kwam de minimumtemperatuur in Ell op -0,8 graden uit. Ell is het enige station waar de temperatuur op neushoogte onder het vriespunt kwam.
Eerste vorst van het najaar later dan normaal
De eerste lokale vorst is bijna drie weken later dan gebruikelijk, want in het huidige klimaat komt het gemiddeld op 23 oktober voor het eerst tot plaatselijke vorst.
De meest vroege datum voor de eerste vorst is 15 september 1971. In het Gelderse Deelen daalde de temperatuur toen naar -0,1 graden. Een dag later, op 16 september, kwam het op meerdere plaatsen tot vorst. In Winterswijk werd het -2,4 en in Soesterberg -2,2 graden. Ook De Bilt had toen vorst. Met -0,4 graden was het daarmee de meest vroege officiële vorstdag na de zomer.
Vorig jaar ook in november de eerste vorst
Vorig jaar duurde het tot 14 november voordat het tot de eerste plaatselijke vorst kwam. In Woensdrecht koelde het toen af naar -1,4 graden. In 2021 noteerde het Limburgse Ell op 16 oktober een temperatuur onder nul. Het werd -0,6 graden. In de jaren 2020, 2019 en 2018 was de primeur voor Twente. In 2018 werd op 29 september de eerste vorstdag genoteerd.
In 2000 moest lang op nachtvorst worden gewacht
In het jaar 2000 was de eerste nachtelijke vorst bijzonder laat. Pas op 16 december verscheen er een minnetje voor de temperatuur. In Gilze-Rijen daalde de temperatuur naar -1,8 graden. Op 17 december van dat jaar noteerde ook De Bilt een vorstdag. Het was de meeste late officiële vorstdag ooit.
Of het de komende nachten ook tot vorst komt, lees je in het meest uitgebreide weerbericht van Nederland.