weeronline

Zo somber en donker zijn de dagen voor kerst

12 december 2023, 07:30

Feestdagen
De kerstdagen komen eraan! Foto: Willy Steenkamp

Waarschijnlijk heb jij de uitspraak ‘het zijn de donkere dagen voor kerst’ weleens gehoord. Dit komt natuurlijk omdat we in deze tijd van het jaar een korte periode met daglicht hebben, maar vaak ook door somber en grijs weer. Sluit het jaar 2023 af in stijl of krijgen we richting kerst ook weer eens de zon te zien? Je leest het in dit artikel.

Tot en met 21 december worden de dagen steeds korter, maar wist je dat we de donkerste middagen al bijna weer achter de rug hebben? Van 11 tot en met 15 december gaat de zon in het midden van het land om 16:27 uur onder.

Vanaf 16 december wordt het langzaam later in de middag pas donker en kun je steeds iets langer van het daglicht genieten. Op eerste kerstdag is de zonsondergang 16:32 uur en op de laatste dag van het jaar gaat de zon om 16:37 uur onder. Tien minuten later dan deze week.

Lees ook: Dit zijn de tijden van zonsopkomst en zonsondergang in 2023

Tijdens de ochtenden merk je er helemaal niets van. Sterker nog: het blijft zelfs nog langer donker dan nu. De zonsopkomst op 12 december is om 8:39 uur, op 17 december is dat 8:43 uur en tijdens de laatste dagen van de maand 8:48 uur. Dat de laatste zonsopkomst en de vroegste zonsondergang niet op de kortste dag van het jaar vallen heeft te maken met de baan van de aarde om de zon. Die is namelijk niet precies cirkelvormig, maar een klein beetje eivormig.

Lees ook: Wat zijn de donkere dagen voor kerst?

Blijven de dagen voor kerst somber en grijs?

Na een relatief koude start van de maand december is het weer volledig omgeslagen. De dagen verliepen buiig, zacht en traditioneel somber, met maxima van 8 tot 12 graden.

Vanaf donderdag krijgen we te maken met een ander weerbeeld. De neerslagkansen nemen af en ook de temperatuur daalt iets, maar van winterweer is absoluut geen sprake. Donderdag lijkt 'de koudste' dag van de week te worden met maxima die uitkomen tussen 4 en 7 graden. Dat zijn echter vrij gebruikelijke waarden voor halverwege december. Zowel in de nacht naar donderdag als in de nacht naar vrijdag is in opklaringsgebieden een kleine kans op een graadje vorst.

Wandelen in grijs en mistig weer. Foto: Gieny Westra
Wandelen in grijs en mistig weer. Foto: Gieny Westra

De rest van de week blijft het droog en loopt de temperatuur weer geleidelijk op. In de ochtenduren kan regelmatig mist of laaghangende bewolking voorkomen. Dit blijft mogelijk hangen tot in de middag. Kortom: de kans op veel zonuren is deze week klein en dus komt de uitspraak ‘donkere dagen voor kerst’ weer goed tot zijn recht.

In de loop van volgende week nemen de neerslagkansen weer toe. De wind blijft waarschijnlijk in de zuidwesthoek zitten en dit zorgt ervoor dat we te maken blijven houden met temperaturen die hoger uitvallen dan gebruikelijk en veel bewolking.

Krijgen we dit jaar een witte kerst?

Voorlopig zien we de signalen voor de week van kerst op normaal tot zacht staan. Zeer zacht, met temperaturen in de dubbele cijfers, lijkt het ook niet te worden. Dus wat dat betreft mogen we nog hopen dat de details net gunstig uitpakken met een koude nacht gevolgd door wat winterse neerslag.

Statistisch gezien is de kans op een witte kerst in ons land erg klein, namelijk zo'n 7%. In het oosten van het land is de kans met 10% wat groter, in het westen is de kans kleiner. Voor een officiële witte kerst moet er in de De Bilt op zowel eerste als op tweede kerstdag om 9:00 uur een gesloten sneeuwdek liggen.

Banner Whatsapp WOL

Berend van Straaten

Berend van Straaten

Meteoroloog

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

Gratis inschrijven