Eerste tropennacht van dit jaar gemeten in Vlissingen

13 augustus 2024, 07:00

Eerste dagen
Het was een warme nacht. Foto: Thieu Niellissen

In Vlissingen is de temperatuur afgelopen nacht niet onder de 20 graden gekomen en daarmee is sprake van de eerste regionale tropennacht van het jaar. Op het koudste moment in de vroege ochtend was het 20,1 graden.

Om officieel van een tropennacht te kunnen spreken moet de minimumtemperatuur over een heel etmaal van 0 tot 0 UTC, ofwel van 2 tot 2 uur lokale tijd, boven 20 graden blijven. De tropennacht in Vlissingen zal zeker de boeken in gaan, want de temperatuur daalt vanavond maar heel langzaam. Aan het begin van de nacht is het dan nog 23 graden.

Komende nacht in heel het land boven 20 graden

In de nacht naar dinsdag zal het in vrijwel heel Nederland een tropennacht genoteerd worden. Met minima van 20-23 graden zal het in veel huizen erg warm blijven en wordt het een echte plaknacht. Ook in De Bilt blijft de temperatuur dan waarschijnlijk boven 20 graden. Om te kunnen spreken van een officiële tropennacht moet de temperatuur dan vervolgens op dinsdagavond wel boven 20 graden blijven. En dat is nog maar de vraag. Er trekken dan buien over het land, waardoor het plaatselijk afkoelt beneden 20 graden.

Tropennachten vaak aan zee

Dat juist in Vlissingen de eerste tropennacht van het jaar werd gemeten is niet verrassend. Vanwege het warme water van de Noordzee en de binnenwateren komt het juist in Zeeland later in de zomer vaker tot tropennachten. Afgelopen nacht was het verschil tussen het noordoosten en zuidwesten van het land helemaal opvallend groot. In het Groningse Nieuw Beerta koelde het nog lekker af naar 11 graden. Dit kwam ook doordat de warme lucht het noordoosten van het land nog niet had bereikt.

Tropennacht Vlissingen

Eerste tropennacht van het jaar

Het was de eerste regionale tropennacht van het jaar en de eerste sinds 10 september 2023. Toen werd in Vlissingen een minimumtemperatuur van 21,1 graden genoteerd. Ook op 6 september 2023 werd in Vlissingen een tropennacht genoteerd en dat was een zeldzame septembertropennacht.

Al dertien jaar op rij een tropennacht

Tropennachten komen tegenwoordig jaarlijks voor. Het laatste jaar zonder een tropennacht was 2011. Ook in 2009, 2007 en 2000 kwam het deze eeuw niet tot een regionale tropennacht. In 2000 was het zelfs het derde opeenvolgende jaar zonder tropennacht, want ook in 1998 en 1999 kwam daalde het kwik steevast tot onder 20 graden.

Jaco van Wezel

Jaco van Wezel

Meteoroloog

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

Gratis inschrijven