weeronline

Volgende week meer hooikoortsklachten verwacht

13 april 2023, 07:30

Gezondheid
Hooikoorts. Foto: Adobe Stock / WavebreakMediaMicro.

Na een ronduit wisselvallige periode zal het je waarschijnlijk goed doen dat we volgende week te maken krijgen met aangenaam voorjaarsweer. De dagen worden zonniger en warmer en daarmee zullen de terrassen volgende week weer vol lopen. Als je last van hooikoorts hebt is er ook een keerzijde aan dit weer. De kans op hooikoortsklachten zal flink toenemen.

Een paar weken geleden kwamen de eerste berken op steeds meer plaatsen tot bloei. De klachten vielen echter mee, omdat de lucht vaak schoongespoeld werd door de regen die er viel. Met het warme en zonnige weer zal de natuur volgende week ineens razendsnel uitlopen, ook omdat er dit jaar veel bodemvocht beschikbaar is. Daarmee komen de berken massaal tot bloei.

Droge en zonnige dagen in combinatie met weinig wind zorgen ervoor dat er veel pollen in de lucht aanwezig zijn. Daarnaast zoekt de wind vaak de oosthoek op vanaf volgende week. Dit betekent dat er ook veel pollen van bloeiende berken uit Duitsland over kan waaien. Ben jij gevoelig voor berkenpollen? Dan kan je flink wat overlast verwachten vanaf volgende week. In Nederland zijn zo’n één miljoen mensen gevoelig voor berkenpollen.

De berk in bloei. Foto: Adobe Stock / JackF
De berk in bloei. Foto: Adobe Stock / JackF

Meerdere boomsoorten in bloei

Daarnaast zullen de es, populier, wilg en verschillende beuken en eiken de komende weken bloeien. Deze pollen zijn echter licht allergeen en zorgen dus ook bij een stuk minder mensen voor klachten.

Lees ook: bij dit weer heb je het meest last van hooikoorts

Wat kan ik tegen hooikoortsklachten doen?

De klachten die men ondervindt van hooikoorts zijn per persoon verschillend. De één heeft een jeukende neus, de ander traanogen. Niesbuien is een veel voorkomende klacht, maar je kan ook kortademig of erg moe worden. Een miljoen Nederlanders hebben last van een berkenpollenallergie en nog twee keer zoveel Nederlanders hebben een graspollenallergie. Lees daarom ook ons artikel met negen tips om de klachten te verminderen. Het tijdig gebruiken van je hooikoortsmedicatie is één van de tips. Zo kunnen oogdruppels van Similasan jouw klachten helpen voorkomen en verlichten. 

Graspollenseizoen begint ook in de komende weken

Tot nu toe zijn er nog geen grassoorten tot bloei gekomen, maar daar komt hoogstwaarschijnlijk volgende week ook verandering in. Door het warme weer kunnen enkele eerste grassoorten tot bloei komen. Dat is extra vervelend voor de mensen die allergisch zijn voor zowel de berk als bepaalde grassen. Deze seizoenen lopen namelijk in elkaar over.

Toch is het hoogtepunt van het graspollenseizoen nog wel een tijdje weg. Afhankelijk van de temperatuur komen de meeste grassoorten eind april of begin mei massaal tot bloei. Vervolgens vindt de piek van het graspollenseizoen normaal gesproken plaats in de tweede helft van mei en in juni, maar ook in juli kun je nog last hebben van bloeiend gras. Tijdens deze piekperiode ondervinden een paar miljoen Nederlands vaak hooikoortsklachten. In de zomer komen ook kruiden zoals de bijvoet en de ambrosia tot bloei, waardoor ook een behoorlijke groep Nederlanders allergieklachten krijgt.

Het graspollenseizoen zorgt jaarlijks voor de meeste hooikoortsklachten. Foto: Adobe Stock / Robert Kneschke
Het graspollenseizoen zorgt jaarlijks voor de meeste hooikoortsklachten. Foto: Adobe Stock / Robert Kneschke

Lees ook ons dagelijkse hooikoortsweerbericht zodat jij precies weet wanneer de overlast het grootst is.

Berend van Straaten

Berend van Straaten

Meteoroloog

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

Gratis inschrijven