Vallende sterren én noorderlicht tijdens plaknacht

13 augustus 2024, 09:30

Astronomie
Een zeldzame combinatie van noorderlicht en de vallende sterren van de Perseïden. Foto: Wouter van Bernebeek.

Tijdens de afgelopen plaknacht kon je als je niet kon slapen vallende sterren van de Perseïden én het noorderlicht zien. Ook in de nacht van zondag op maandag was deze bijzonder combinatie al te zien. Lees hier meer over de warmte van afgelopen nacht en bekijk mooie plaatjes van het de Perseïden en het noorderlicht.

Op veel plaatsen was het zweten en daalde de temperatuur afgelopen nacht niet onder 20 graden, maar van een officiële tropennacht zal vandaag geen sprake zijn, want afgelopen nacht is het in De Bilt afgekoeld naar minimaal 19,9 graden. Alleen bij minimumtemperaturen van 20 graden en meer is sprake van een tropennacht.

Gisteren noteerde Vlissingen de eerste regionale tropennacht met een minimumtemperatuur van 20,1 graden en vandaag kunnen meer plaatsen volgen. Welke dat zijn is nog de vraag. Op veel meetstations was het afgelopen nacht warmer dan 20 graden, maar het is nog afwachten welke weerstations ook vanavond laat nog boven de 20 graden blijven. De minimumtemperatuur (en daarmee de definitie van een tropennacht) wordt gemeten over een heel etmaal.

Minimumtemperatuur 13 augustus 2024

Maandag was warmste dag van het jaar

Gisteren was het de warmste dag van het jaar tot nu toe met in De Bilt 30,9 graden en de hoogste waarde in Westdorpe met 34,0 graden. Tot voor gisteren was het niet warmer geworden dan 30,2 graden in De Bilt op 26 juni en de hoogste landelijk temperatuur tot dan toe was 32,2 graden gemeten in Ell (Midden-Limburg) op 9 juli. Mogelijk wordt het vandaag nog net wat warmer, maar dat hangt af van hoe zonnig het vanmiddag blijft en dat is vrij onzeker met een toenemende kans op onweersbuien.

Alles daarover lees je in ons artikel: Hitte wordt verdreven: lokaal zware onweersbuien

Maximumtemperatuur 12 augustus 2024

Noorderlicht, vallende sterren en zeevonk

Na deze voorlopig warmste dag van het jaar waren er in de afgelopen nacht vallende sterren te zien in combinatie met noorderlicht. We hebben allerlei noorderlicht foto's ontvangen. Ook in de nacht van zondag op maandag werd deze bijzondere combinatie al een aantal keer vastgelegd. Een enkeling heeft zelfs de zeldzame combinatie van noorderlicht en zeevonk vastgelegd. Wat zeevonk is lees je hier.

Jaco van Wezel

Jaco van Wezel

Meteoroloog

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

Gratis inschrijven