Komend weekend staat de Dam tot Damloop op het programma en het belooft dit jaar een warme editie te worden. Alle details over het weer tijdens de Dam tot Dam lees je hier.
We gaan een weekend tegemoet met zaterdag volop (na)zomerweer met veel ruimte voor de zon en temperaturen die ruim boven de normaal liggen voor de tijd van het jaar. Dat klinkt misschien heerlijk, maar voor een hardloopwedstrijd alles behalve optimaal.
Damloop by night
Zaterdag begint met wat mist, maar al snel komt de zon tevoorschijn. Overdag is de wandeltocht en dan kan het flink zweten worden voor de deelnemers. Er staat weinig wind en bij een zonovergoten weerbeeld stijgt de temperatuur naar 24 à 25 graden. Voldoende water drinken is dan ook zeker aan te raden!
Om 19:45 gaan de eerste lopers van de Damloop by night van start. Tijdens de race, die 8 km lang is, bestaat het weerbeeld uit een mix van wolkenvelden en opklaringen. De temperatuur komt daarbij uit rond 21 graden. Daarmee is het nog steeds vrij warm, maar wel iets aangenamer. Zeker omdat de zon dan al onder is.
Dam tot Damloop ronduit benauwd
Zondag is de dag van de race en de deelnemers moeten rekening houden met warme omstandigheden. De dag begint bewolkt met buiige regen, maar tijdens de middaguren breekt de zon af en toe door. De race speelt zich af tussen 10:00 en 18:00 uur.
Daarbij is het iets fijner om in de ochtend te starten want dan liggen de temperaturen rond een graad of 20 en valt af en toe regen. De laatste finishers moeten rekening houden met temperaturen die uitkomen rond 23 graden. Door de hoge luchtvochtigheid voelt het bovendien vrij benauwd aan.
Al met al geen optimale omstandigheden op de dag van de race. Het is dan ook zeer verstandig om gebruik te maken van de vele waterpunten die onderweg aanwezig zijn. Door goed te drinken koel je jouw lichaam. Zorg daarnaast dat je rustig aan doet als je merkt dat je het echt warm begint te krijgen!
Voorgaande edities
Vorig jaar verliep de Dam tot Dam een stuk wisselvalliger en beduidend minder warm. Wat betreft de temperatuur was het perfect met waarden die uitkwamen tussen 12 en 15 graden. Het weerbeeld gooide echter roet in het eten. Er trokken felle buien over en ook de wind was prominent aanwezig wat juist weer alles behalve optimale omstandigheden zijn.
Lees ook: Dit is het beste weer om hard te lopen
In 2019 zijn de laatste deelnemers niet meer van start gegaan omdat het te warm werd. Op het warmste moment van de dag wezen de thermometers bijna 27 graden aan in de hoofdstad. Zo zie je maar weer dat het weer nog alle kanten op kan in september.
Lees ook: Dit weer is normaal in september
Advies organisator aan hardlopers: loop kalm bij Dam tot Damloop
Mensen die zondag meedoen aan de Dam tot Damloop, krijgen van de organisatoren het advies om het rustig aan te doen en langzamer te lopen. De tijd van de recreanten wordt niet bijgehouden, om hard rennen te ontmoedigen. "Loop verstandig, luister naar je lichaam en houd je medelopers in de gaten", raden ze aan.
Als veel deelnemers gezondheidsklachten krijgen, zou de hardloopwedstrijd kunnen worden stilgelegd, aldus de site van de Dam tot Damloop. De organisatoren zetten een extra waterpost neer en er komt extra koeling op het parcours en na de finish. Ook hebben mensen langer de tijd om van start te gaan, zodat het rustiger wordt op het parcours. Mensen met hart- en vaatziekten, longaandoeningen of een BMI boven de 25 krijgen het advies om niet mee te doen.
De Dam tot Damloop gaat over een parcours van 10 Engelse mijl, omgerekend zo'n 16 kilometer. De deelnemers beginnen op de Prins Hendrikkade in Amsterdam en finishen in Zaandam. Elk jaar doen enkele tienduizenden mensen mee. Het is daarmee een van de grootste sportieve evenementen van Nederland. (Bron: ANP)