Eerste lokale vorst van het najaar

15 oktober 2024, 06:00

Vorst
Vannacht heeft het regionaal gevroren. Foto: Albert Thibaudier

Op het weerstation Eelde daalde de temperatuur afgelopen nacht tot onder het vriespunt. Het werd -0,8 graden en daarmee is het de eerste lokale vorstdag van het najaar. De eerste vorstdag is eerder dan gebruikelijk, want normaal daalt de temperatuur op 23 oktober voor het eerst ergens in het land, op 1,5 meter hoogte, tot onder nul.

De vorige keer dat het ergens in het land op 1,5 meter hoogte vroor was op 23 april. In Wijk aan Zee daalde de temperatuur toen naar -3,5 en in Eelde naar -3,4 graden.

Aan de grond vroor het op meerdere plaatsen. De eerste vorst aan de grond werd op 13 september genoteerd. In Twente daalde de temperatuur toen aan de grond naar -0,3 graden. Daarna kwam het al vaker tot vorst aan de grond.

Eerste vorst van het najaar eerder dan normaal

De eerste lokale vorst is eerder dan gebruikelijk. In het huidige klimaat komt het gemiddeld op 23 oktober voor het eerst tot plaatselijke vorst. De meeste vroege datum voor de eerste vorst is 15 september 1971. In het Gelderse Deelen daalde de temperatuur toen naar -0,1 graden. Op 16 september van dat jaar kwam het op meerdere plaatsen tot vorst. In Winterswijk werd het -2,4 en in Soesterberg -2,2 graden. Ook De Bilt had toen vorst met -0,4 graden. Het was daarmee de meest vroege officiële vorstdag na de zomer.

Plaatselijke vorst de laatste jaren

Vorig jaar duurde het tot 12 november voordat het tot de eerste plaatselijke vorst kwam. In het Limburgse Ell daalde de temperatuur naar -0,8 graden. Ook in 2022 moest tot november gewacht worden en werd het in Woensdrecht -1,4 graden. In 2021 noteerde Ell op 16 oktober -0,6 graden. In de jaren 2020, 2019 en 2018 was de primeur steevast voor Twente. In 2018 werd op 29 september de eerste vorstdag genoteerd.

In 2000 was de eerste nachtelijke vorst bijzonder laat. Pas op 16 december verscheen er in Gilze-Rijen een minnetje voor de temperatuur. Het koelt af naar -1,8 graden. Op 17 december 2000 noteerde ook De Bilt een vorstdag en dat was de meest late officiële vorstdag ooit.

Rico Schröder

Rico Schröder

Meteoroloog

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

Gratis inschrijven