Zomers festivalweekend met onweerskansen

15 augustus 2023, 14:01

Festivals
Blauwe luchten en warm weer zijn ook dit jaar voor Lowlands weggelegd. Foto: Kamiel Scholten / Festileaks

In Nederland, maar ook bij onze zuiderburen in België, staan een paar grote festivals op de agenda tijdens het weekend zoals Lowlands en Pukkelpop. Gezien de temperaturen kan je je helemaal uitleven met zomerse outfits, maar een regenponcho voor buien is ook het inpakken waard. Lees hier alles over het weer tijdens de diverse festivals.

Precies als het weekend zich aandient schiet de temperatuur omhoog en dat is het startschot van een warm festivalweekend. Niet alleen de warmte, maar ook de luchtvochtigheid neemt toe. Het voelt hierdoor al snel benauwd en broeierig aan op de diverse festivals.

Broeierig zomerweer

De oosten- tot zuidenwind laat de temperatuur vergeleken met de dagen daarvoor flink oplopen. Op het festivalterrein van Lowlands in Biddinghuizen staat vrijdagmiddag 28 graden op de teller. In Hilvarenbeek bij Decibel Outdoor kan de grens van 30 graden overschreden worden, datzelfde geldt voor Pukkelpop in Hasselt. De zon schijnt vergeleken met eerder deze zomer iets minder fel, maar met zonkracht 5 of 6 kan je alsnog binnen een optreden van een uur verbranden. Een flacon zonnebrandcrème helpt je dit zonnige weekend door.

Stress met inpakken? Hier vind je een handige lijst met items die goed van pas komen.

Met deze temperatuurverwachting kan je het beste vroeg op donderdag of vrijdag (afhankelijk van het festival) arriveren op het terrein en je tentje opzetten voordat de temperatuur piekt.

Tropische temperaturen

De warmte is namelijk nog niet geweken daarna. Ook zaterdag en zondag stijgt de temperatuur vooral in het zuiden van Nederland en in grote delen van België tot boven 30 graden. De luchtvochtigheid blijft onverminderd hoog en het levert een broeierige warmte op. Als je een tijd aan het dansen bent bij jouw favoriete artiesten verdamp je veel water en is het belangrijk om veel te blijven drinken en uitdroging te voorkomen. Zoek tussen de optredens door ook af en toe de schaduw op om verkoeling te zoeken.

Is dit weer vaker voorgekomen bij festivals? Check hier het weer bij Lowlands door de jaren heen.

Gooien onweersbuien roet in het eten?

Geruisloos gaat deze temperatuurstijging niet aan ons voorbij en vrijdagavond moeten we voor het eerst bedacht zijn op het ontstaan van enkele (zware) regen- en onweersbuien. Of deze buien tot ontwikkeling komen en precies over een festivalterrein trekken is nog niet op voorhand te zeggen. Het is wel zo veilig om voor de zekerheid een regenponcho in te pakken en in de aanloop naar het festival de weersverwachting en -waarschuwingen in de gaten te houden. Ook zaterdag en zondag blijven onweersbuien tot de mogelijkheden behoren.

Lees hier wat je moet doen als het onweert op een festival.

Geen koude nachten op de camping

Vergeleken met de warmte van overdag is het ’s avonds voor velen een stuk aangenamer. De temperatuur zakt tijdens het moment van zonsondergang terug naar ongeveer 20 graden. Tijdens de nachturen koelt het niet veel verder af en de temperatuur blijft vaak tussen 16 en 19 graden hangen. Bibberend uit je tent rollen is dus niet aan de orde.

Roosmarijn Knol

Roosmarijn Knol

Meteoroloog

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

Gratis inschrijven