Update: extreme overlast in Centraal-Europa

15 september 2024, 09:10

Overstromingen
Extreme overstromingen in Polen. Foto: ANP/EPA/KRZYSZTOF SWIDERSKI POLAND OUT

De grote hoeveelheden neerslag zorgen voor extreem veel overlast in Centraal-Europa. In meerdere landen zijn er overstromingen. In dit artikel lees jij de laatste updates omtrent het extreme noodweer in Centraal-Europa.

Wat kunnen de getroffen landen nog verwachten?

Verreweg de meeste neerslag is inmiddels gevallen, maar de overlast is nog lang niet voorbij. Het regengebied ligt op dit moment boven Tsjechië en het oosten van Oostenrijk en zuidoosten van Duitsland. Hier kan lokaal nog 50 tot 100 mm regen bij gaan vallen op meerdere plaatsen. De schade die nu al grote gevolgen heeft zal dus alleen nog maar verergeren. Zeker de lager gelegen gebieden krijgen nog te maken met hoge waterstanden in de rivieren.

Updates zondag 15 september

18:00 Overlast neemt alleen meer toe

In Tsjechië en Polen is het op veel plaatsen tijdelijk wat droger waardoor de schade kan worden opgemaakt. De schade is enorm. Complete dorpen staan nagenoeg geheel onder water en straten zijn veranderd in rivieren.

14:00 Ook in Wenen steeds meer overlast

Vanuit de Oostenrijkse hoofdstad komen steeds meer meldingen van overstromingen en grootschalige overlast. Er is al meer dan 100 mm regen gevallen, en daar kunnen nog enkele tientallen millimeters bij komen. Daarnaast zorgen zware windstoten ook voor omgewaaide bomen en afgebroken takken. Toch vormen de overstromingen de grootste zorg voor de inwoners.

Stormschade in Wenen door storm Boris. Foto: Maarten Verdaasdonk
Stormschade in Wenen door storm Boris. Foto: Maarten Verdaasdonk

13:30 In St. Pölten al meer dan 300 mm regen

In de noordelijke helft van Oostenrijk is de afgelopen drie dagen bijna overal al meer dan 100 mm regen gevallen. Meerdere plaatsen noteren zelfs op uitgebreide schaal meer dan 250 mm en in St. Pölten is al meer dan 300 mm gevallen. Dergelijke hoeveelheden op zo'n schaal zijn zeer uitzonderlijk en zullen de komende tijd voor heel veel overlast gaan zorgen. Daarnaast komt er ook nog flink wat regen bij. Het neerslaggebied zal komende nacht en morgen nog flink activeren. Delen van Oostenrijk moeten nog rekening houden met nog eens 100 tot lokaal 150 mm regen.

12:30 Het blijft maar doorregenen

Sinds donderdag zijn er enkele plaatsen in Centraal-Europa waar het bijna aan één stuk door heeft geregend. Dit zorgt voor ongekende situaties. Op dit moment ligt het regengebied over het zuidwesten van Polen richting het midden van Oostenrijk. In delen van Polen begint het nu geleidelijk wat droger te worden, maar Tsjechië en vooral grote delen van Oostenrijk zetten zich nog schrap voor nog veel meer regen.

11:30 Dode en evacuaties in Polen

Eerder werden er al doden gemeld in Roemenië, maar nu hebben overstromingen ook in Polen hun eerste slachtoffer geëist. De Poolse autoriteiten melden dat zeker een persoon is omgekomen tijdens ernstig noodweer. "We hebben hier in het gebied Klodzko het eerste bevestigde sterfgeval door verdrinking", zei premier Donald Tusk. Die overlegde met een crisisteam en sprak naderhand over een dramatische situatie in het gebied.

Tusk trad verder niet in detail over wat het slachtoffer is overkomen. Hij stelde dat in het gebied zo'n 1600 mensen geëvacueerd moesten worden. De plaats Klodzko zelf telt zo'n 25.000 inwoners en staat deels onder water. Dat komt doordat het waterpeil in een plaatselijke rivier flink is gestegen. In het gebied zitten volgens de autoriteiten ook duizenden huishoudens zonder stroom en mobiele verbindingen zijn soms niet beschikbaar.

Ook elders in Polen zorgt hoog water voor overlast. In de historische plaats Glucholazy beval de burgemeester evacuatie toen de plaatselijke rivier buiten haar oevers begon te treden. "We brengen iedereen in veiligheid, of ze dat willen of niet."

Bron: ANP

09:15 Laatste verwachting

Het is helaas nog lang niet droog in grote delen van Polen, Oostenrijk en Tsjechië. Het neerslaggebied ligt op dit moment pal boven het oosten van Oostenrijk. Gedurende deze hele zondag en ook maandag kan het nog lang stevig blijven doorregenen boven vooral Oostenrijk. In Polen lijkt het in de loop van vandaag op de meeste plaatsen droog te worden, in Tsjechië wordt het in de loop van maandag droger, maar in Oostenrijk lijkt het pas dinsdag geheel droog te worden. Lokaal kan dinsdag nog meer dan 100 mm regen gaan vallen in Oostenrijk. De meeste neerslag wordt nog verwacht net ten westen van Wenen. De volledige deelstaat Neder-Oostenrijk, waar dat onder valt, is zojuist uitgeroepen als een rampgebied. De overlast is nu al erg groot, maar door de neerslag die nog komen gaat worden grootschalige overstromingen en aardverschuivingen verwacht.

09:00 Lokaal al meer dan 200 mm aan neerslag

Sinds donderdag zorgt storm Boris voor extreem veel neerslag in grote delen van Centraal-Europa. In Tsjechië, Oostenrijk, Duitsland, Hongarije, Slowakije en het zuiden van Polen is extreem veel regen gevallen. De meeste neerslag is de afgelopen 24 uur gevallen in Oostenrijk. Net ten westen westen Wenen is lokaal meer dan 200 mm regen gevalle. In het zuidoosten van Duitsland, Tsjechië en het zuiden van Polen is lokaal meer dan 150 mm regen gevallen.

08:45 Uitzonderlijk veel sneeuw in de Alpen

In de Oostenrijkse Alpen is boven 1500 meter op veel plaatsen meer dan een meter sneeuw gevallen. Sneeuw in september is niet uitzonderlijk, maar deze hoeveelheden zijn zo vroeg in het jaar zijn wel vrij zeldzaam.

Extreme sneeuwval in de Oostenrijkse Alpen, Westendorf, en dat in september! Foto: Esther van der Meer
Extreme sneeuwval in de Oostenrijkse Alpen, Westendorf, en dat in september! Foto: Esther van der Meer

Duizenden mensen geëvacueerd in Tsjechië door noodweer

Noodweer zorgt in grote delen van Centraal-Europa voor extreme overlast. In Tsjechië is sprake van grootschalige overstromingen. De burgemeester van Cesky Tesin, in het grensgebied met Polen, gaf opdracht tot de evacuatie van duizenden mensen. De rivier Olza dreigt buiten haar oevers te treden. Ook elders in het land worden evacuaties gemeld. Zo moesten in de stad Opava duizenden mensen hun woningen verlaten vanwege overstromingsgevaar. De plaats Ceska Ves is door het stijgende water afgesneden van de buitenwereld.

Andere Europese landen worden eveneens geteisterd door wateroverlast. Zo troffen reddingswerkers in Roemenië zeker vier overleden mensen aan na ernstige regenval en overstromingen.

Bron: ANP

Dam in zuiden van Polen loopt over, dorpen ontruimd

In het zuiden van Polen is het water zaterdagavond zo hoog komen te staan dat het over een dam stroomde. Het gaat om de Miedzygorze-dam en op beelden die de Poolse nieuwssite Wirtualna Polska deelt is te zien hoe het water over de rand van de dam loopt.

De gemeente Bystryca Klodzka, waar de dam onderdeel van uitmaakt, meldt op X dat de hoeveelheid water "enorm" is. Lagergelegen dorpen zijn geëvacueerd. De Miedzygorze-dam is aan het begin van de twintigste eeuw gebouwd en 29 meter hoog. Bij de overstromingen in 1997 liep het water ook over de dam.

Op beelden die Wirtualna Polska deelt, zijn ook in talloze andere plaatsen in Polen rivieren te zien die buiten hun oevers traden. Inwoners van verschillende plaatsen zijn geadviseerd om naar hogergelegen verdiepingen te evacueren.

Bron: ANP

Waarschuwingsniveaus

In de nacht van zaterdag op zondag meldde de weerdienst dat op 85 plekken in Polen, vooral in het zuiden en westen van het land, het water hoger steeg dan de waarschuwingsniveaus. Op verschillende plekken werd een recordwaterpeil gemeten.

Een weerstation in de Poolse plaats Brenna registreerde al 199 millimeter neerslag, meldt de Poolse weerdienst.

Lees ook: hierdoor is veel neerslag in de bergen zo gevaarlijk.

Tientallen Oostenrijkse dorpen uitgeroepen tot rampgebied

In Oostenrijk verwachten de autoriteiten een "moeilijke nacht" door het aanhoudende noodweer. Even voor middernacht waren 42 gemeenten in het land uitgeroepen tot 'rampgebied'. Eerder op de avond ging het nog om 24 plaatsen waar die waarschuwing voor gold.

Het stijgende waterpeil zorgt vooral in de noordoostelijke deelstaat Neder-Oostenrijk voor problemen. Zo'n 5000 brandweerlieden staan klaar, met name rond de rivieren Kamp, die in de Donau uitmondt, en Krems, waar bewoners in lagergelegen wijken zijn gewaarschuwd.

Rondom de rivier Kamp ten noordwesten van de Oostenrijkse hoofdstad Wenen, zijn na overstromingen in 2002 waterkeringen versterkt. Die zijn ontworpen om overstromingen te weerstaan die statistisch gezien maar eens in de honderd jaar voorkomen. Omdat het blijft regenen, waarschuwen meteorologen voor nog hogere waterstanden.

Bron: ANP

ANP/Weeronline

ANP/Weeronline

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

Gratis inschrijven