Kunstmatige regen in strijd tegen bosbranden Indonesië

18 juni 2020, 12:02

Bosbranden
ANP-377818185-1-1240x600
ANP-377818185-1-1240x600
ANP-377818185-1-1240x600

Indonesië heeft een manier bedacht om te voorkomen dat het land opnieuw geteisterd wordt door bosbranden. Vóór de piek van het droogteseizoen gaat de Indonesische regering kunstmatige regen inzetten, schrijft The Guardian.

Het hoogtepunt van de droogte is in augustus, maar ook in de maanden daarvoor valt erg weinig regen in het Aziatische land. De afgelopen tijd is de kunstmatige regen daarom al ingezet in brandgevaarlijke gebieden. En met succes, zei de minister van Milieu en Bosbouw. De regen wordt veroorzaakt door het gebruik van zoutfakkels. Die worden in de overtrekkende wolken geschoten waardoor regen ontstaat.

Eerder maakte het land ook al gebruik van deze techniek toen het juist te maken had met teveel neerslag. In januari kwam tijdens moesson zoveel regen naar beneden dat steden overstroomden. De zoutfakkels zorgden er toen voor dat de regen niet op het land maar in de zee viel.

Bosbranden verwoestten vorig jaar miljoenen hectare bos en land. Vanwege de rook moesten luchthavens en honderden scholen worden gesloten. De economische schade werd geschat op meer dan 5 miljard euro.

Foto: EPA

Bekijk hieronder de meest relevante video’s over het weer

ANP

ANP

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

Gratis inschrijven