weeronline

Zo helder is het vanavond tijdens het hoogtepunt van komeet NEOWISE

19 juli 2020, 06:18

Astronomie
728a61b3-verkleind_copy-1280x600
728a61b3-verkleind_copy-1280x600
728a61b3-verkleind_copy-1280x600

Aan het begin van deze maand bereikte komeet NEOWISE ons zonnestelsel. Sindsdien was de komeet elke avond van de partij, maar door bewolking was hij vaak lastig te zien. Gelukkig hebben we goed nieuws, want vanavond is het hoogtepunt van de komeet én de weersverwachting laat vrij gunstige omstandigheden zien.

Komeet NEOWISE bereikt vanavond zijn grootste helderheid. Ondanks de verhoogde helderheid produceert de komeet minder licht dan de sterren. Een verrekijker, telescoop of een goede camera kan goed van pas komen om de komeet in het vizier te krijgen. De komeet valt vooral op door zijn lichtgevende staart. Verderop in dit artikelen geven we een aantal tips die goed van pas komen wanneer je gaat kijken naar NEOWISE.

Komeet NEOWISE op veel plaatsen zichtbaar

De komeet is vanavond vanaf 22:30 uur al zichtbaar, maar de grootste kans om hem te spotten is rond 1:30 uur. Om de komeet te zien, moet je naar het noorden tot noordwesten kijken. Oriënteer je in de omgeving of gebruik een kompas om in de juiste richting te kijken. Tijdens de late avond en in het begin van de nacht is het op veel plaatsen licht bewolkt met wat hoge wolkensluiers die het zicht waarschijnlijk niet al te veel belemmeren. In het oosten kunnen aanvankelijk nog wat lage wolken voorkomen. Gedurende de nacht neemt in het noorden en mogelijk ook het westen de bewolking toe, dus daar kan je beter al in de avond of vroege nacht gaan kijken. Elders in het land is het later in de nacht grotendeels helder en is het ideaal weer om te kijken naar NEOWISE.

c182aeac-praag_komeet-1280x600
c182aeac-praag_komeet-1280x600

Ook in Praag was komeet NEOWISE goed te zien de afgelopen week. Foto: ANP / EPA / Martin Divisek

Rond het hoogtepunt, tussen 1:00 en 2:00 uur, is het buiten 15 à 16 graden. Omdat je stil staat of zit, is het aantrekken van een jasje of een trui zeker aan te raden. Gedurende de nacht koelt het verder af en de minima komen uit op 12-14 graden. Vroeg in de ochtend, rond een uurtje of 5, verdwijnt NEOWISE uit het zicht.

Krijgen we komeet NEOWISE de komende tijd nog vaker te zien?

Na de goede omstandigheden waar we vanavond mee te maken hebben, krijgen we de morgenavond en in de nacht naar maandag meer wolken en ook kans op buien. Volgende week is wel weer grote kans op nachten met weinig wolken. Houd de actuele weerssituatie tijdens de nachten in de gaten door het meest uitgebreide weerbericht van Nederland te checken.

Voorlopig blijft NEOWISE nog wel even aanwezig in ons zonnestelsel, zoals te zien is in het de onderstaande afbeelding. Op woensdag 22 juli is de afstand tot de aarde het kleinst, maar de helderheid is dan al iets afgenomen.

e3ce888b-komeet-neowise
e3ce888b-komeet-neowise

Geleidelijk raakt NEOWISE steeds verder van de aarde verwijderd en de komeet zal minder goed zichtbaar zijn, ook tijdens heldere nachten. Waar NEOWISE eind juli nog tot vroeg in de ochtend zichtbaar is, neemt in augustus ook de tijdsduur waarin de komeet zichtbaar is verder af. Op 5 augustus bijvoorbeeld is NEOWISE alleen nog maar tussen 22:00 en 1:00 uur te zien, mits het helder is. In september is de afstand tot de aarde zo groot geworden dat we NEOWISE niet meer kunnen zien. Het is dan afwachten tot een volgende komeet een bezoekje brengt aan ons zonnestelsel. Tot en met februari 2022 komen alleen kometen voor die niet met het blote oog zichtbaar zijn.

Tips om komeet NEOWISE te zien

  • Het beste moment om NEOWISE te zien is aan het eind van de avond en aan het begin van de nacht, wanneer de zon onder is. Kijk dan naar het westen tot noorden.
  • De komeet is met het blote oog te zien, maar wel heel zwak. Met een verrekijker, telescoop of goede camera heb je het beste resultaat en kun je optimaal genieten van het schouwspel.
  • Zoek een donkere plek op, het liefst buiten de stad. Net als bij vallende sterren is het licht van een komeet relatief zwak en daardoor minder goed te zien bij kunstlicht.
  • Ook het licht van de volle maan werkt verstorend, waardoor je de komeet minder goed ziet. Nachten met nieuwe maan zijn dus de beste. Deze dagen gaan we naar nieuwe maan, dus nu is het een goed moment om te kijken.
  • Laat je ogen zo’n 15 minuten wennen aan het donker, dan nemen je ogen meer waar. Kijk dus ook niet op je smartphone met fel licht.
  • Neem regelmatig een pauze, want door het turen vermoeien je ogen vrij snel.
  • Zorg dat je fit bent en voldoende eet en drinkt. Deze energie hebben je ogen nodig om goed te kunnen kijken.
  • Kleed je warm aan. Ook nu in de zomer, als je langdurig ’s nachts buiten bent, krijg je het snel koud.

Hoofdfoto: Corné Ouwehand

Bekijk hieronder de meest relevante video’s over het weer

Roosmarijn Knol

Roosmarijn Knol

Meteoroloog

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

Gratis inschrijven