Temperatuur blijft hoog in gebied bosbranden Portugal

18 september 2024, 15:00

Bosbranden
Natuurbrand raast in Sever do Vouga, Portugal. Foto: ANP/EPA/Estela Silva

De temperaturen in het noorden van Portugal, waar bosbranden woeden, blijven hoog. Ook woensdag kan het kwik in de getroffen regio Aveiro nog oplopen tot 29 graden.

Ook de afgelopen drie dagen lag de temperatuur in Aveiro en andere gebieden waar bosbranden woeden boven de 30 graden. Zo werd het in de hoofdstad Lissabon maandag 35,3 graden en dat is uitzonderlijk. Halverwege september ligt de temperatuur daar normaal rond de 26 à 27 graden, met een enkele uitschieter van boven de 30 graden.

In de stad Ovar steeg het kwik maandag tot 34,4 graden. Gemiddeld is het in Ovar in deze tijd van het jaar zo'n 22 graden. Later deze week maakt het noorden van Portugal kans op enkele (onweers)buien, met name vrijdag. Hoeveel buien er ontstaan en of ze ook over de brandhaarden trekken is op voorhand niet te zeggen. Volgende week wordt het wisselvallig en koelt het af. De temperatuur komt in Porto dan uit op 22 graden en in Lissabon wordt het 24 graden.

Vier brandweermannen omgekomen

In Aveiro is volgens het Portugese persbureau Lusa sinds zondag bijna 20.000 hectare in de as gelegd. De politie heeft sommige snelwegen in het noorden van het land afgesloten.

In hoofdstad Lissabon zijn meer dan 4000 brandweerlieden bezig met het bestrijden van de vlammen, die sinds zondag aan vier brandweermannen het leven kostten. De Portugese regering spreekt van een "rampzalige situatie" in de getroffen gemeenten en heeft toegezegd voor huisvesting te zorgen voor mensen die hun huis hebben verloren door de branden.

ANP/Weeronline

ANP/Weeronline

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

Gratis inschrijven