Weekverwachting: sneeuw en ijs in aanloop naar kerst?

19 december 2021, 19:15

Weekverwachting
Vrouw op fiets met muts op gladde brug koud winterweer

Met de kerstdagen in het vooruitzicht laat de winter deze week van zich horen! Hoe koud het wordt en of we ook sneeuw krijgen lees je in deze weekverwachting.

Haal de schnaps, glühwein en lekkere hapjes maar in huis, want deze week staat een aantal ijzige dagen op het programma. Daarbij kan het dinsdag en woensdag regionaal de hele dag blijven vriezen en daalt de temperatuur ’s nachts lokaal naar -5 tot -7 graden. Ook komt op veel plaatsen zowel overdag als in de nacht hardnekkige mist voor. Gelukkig blijft het niet overal mistig en breekt de zon op sommige plaatsen vooral ’s middags goed door.

De combinatie van mist en vorst zorgt ervoor dat het landschap helemaal wit kleurt van de rijp. Dat levert mystieke plaatjes op. Dit weer leent zich dan ook prima voor het maken van mooie foto’s en een stevige winterwandeling in de natuur, zeker als de zon doorbreekt!

Rijp en heldere zonsopkomst in de winter
Rijp en heldere zonsopkomst in de winter

Foto: Jos Hebben

Zo koud blijft het de rest van de week

Vanaf donderdag wordt de verwachting onzeker. De grens van koude en zachte lucht komt namelijk boven Nederland te liggen. Dat kan grote temperatuurverschillen opleveren. Blijven we aan de koude kant, dan wordt het niet warmer dan een paar graden boven nul, terwijl het aan de zachte kant met gemak 10 graden kan worden.

Wel neemt in zowel het koude als zachte scenario de kans op neerslag toe. Dat kan donderdag of vrijdag in de vorm van (natte) sneeuw of ijzel zijn. Bovendien is het daarbij bewolkt en somber weer. Ook tijdens het kerstweekend kan er neerslag vallen en is de kans op een sneeuwdek 15%, wat twee keer zo groot is als normaal.

In ons meest uitgebreide weerbericht van Nederland geven we je dagelijks een verse update over het winterweer dat eraan komt.

Dit weekbericht is tot stand gekomen in samenwerking met Upday

Upday logo

Hoofdfoto: Martha Kivits

Yannick Damen

Yannick Damen

Meteoroloog

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

Gratis inschrijven