Het is uitzonderlijk heet in Nederland en dat heeft een nieuw record opgeleverd. Niet eerder was het op 19 juli op een weerstation van het KNMI zo warm als vandaag. Om 13:50 uur werd het in Maastricht 37,3 graden. Het vorige record voor 19 juli stond op naam van het Zeeuws-Vlaamse Westdorpe met 37,1 graden en werd gemeten in 2006.
In De Bilt liep de temperatuur tot dusver op naar 34,0 graden. Uiteindelijk komen de maxima uit op 35 graden in het noorden tot ruim 39 in het zuiden. Lokaal kan het in het uiterste zuiden zelfs 40 graden worden. Dat is bijzonder, want slechts op twee dagen werd het ooit 40 graden in ons land. Dat is niet eens zo lang geleden, namelijk op 25 en 26 juli 2019.
Het uitzonderlijk hete weer wordt veroorzaakt door een zuidelijke wind, die extreem hete en droge lucht vanaf de Sahara direct naar Nederland blaast. Dat we met Saharalucht te maken hebben is te zien als je naar boven kijkt. De lucht is namelijk niet diepblauw en de oorzaak hiervan is Saharastof.
Komende dagen raken we de extreme hitte kwijt. Meer daarover lees je in het meest uitgebreide weerbericht van Nederland.
Geen jaar van records
Tot dusver is 2022 geen jaar van records. Over het algemeen was de temperatuur vrij gematigd met weinig uitschieters. De Bilt telt tot dusver sinds 1 januari slechts datum-warmterecords voor de maximumtemperatuur. Zo was het de warmste nieuwjaarsdag ooit gemeten en werd het record van 22 maart geslecht.
Warmterecords komen veel vaker voor dan kouderecords. Gemiddeld telt een jaar negen keer meer warmterecords dan kouderecords. Een datum-warmterecord zoals vandaag is op zichzelf niet toe te schrijven aan klimaatverandering, de verhouding is dat wel. Mocht er geen klimaatopwarming zijn, dan zou het aantal warmte- en kouderecords per jaar ongeveer gelijk zijn.