Oscar als orkaan aan land in Cuba, eiland kampt met stroomstoring

21 oktober 2024, 10:44

Orkanen
Al een aantal dagen zitten Cubanen zonder stroom. Foto: ANP / YAMIL LAGE / AFP

Tropische storm Oscar is zondagavond als orkaan aan land gegaan in Cuba en vervolgens weer afgezwakt tot tropische storm, meldt het Amerikaanse National Hurricane Center (NHC). Het eiland kampt sinds vrijdag al met een vrijwel landelijke stroomstoring.

Oscar ging volgens het NHC zondag om 17.50 uur lokale tijd aan land in het oosten van Cuba als een orkaan in categorie 1, om rond 23.00 uur weer af te zwakken tot een tropische storm. De Cubaanse staatstelevisie meldde dat de storm in Baracoa golven van 4 meter hoog veroorzaakte, dat daken en muren van huizen zijn beschadigd en dat elektriciteitspalen en bomen neerkwamen.

Verwacht wordt dat Oscar maandag naar het westen en noordwesten draait en dinsdag en woensdag noordoostelijk beweegt. Het oosten van Cuba heeft maandagmiddag nog te maken met Oscar, en de noordkust in de nacht van maandag op dinsdag. Dinsdag bereikt Oscar de Bahama's met een maximale aanhoudende wind tot ongeveer 95 kilometer per uur en windstoten tot 130 kilometer per uur.

Vrijdag viel het verouderde Cubaanse elektriciteitsnet uit als gevolg van een kettingreactie door de onverwachte sluiting van de grootste van acht kolencentrales op het eiland. Inwoners in grote delen van het land zitten al drie dagen af en aan zonder stroom, maar de minister van Energie en Mijnbouw Vicente de la O Levy zei zondag dat de elektriciteit voor de meeste Cubanen tegen maandagavond hersteld zou moeten zijn. In de hoofdstad Havana gingen Cubanen zondagavond al de straat op om hun ongenoegen te uiten over de stroomuitval.

Zes doden door orkaan Oscar

In Cuba zijn zes mensen om het leven gekomen door orkaan Oscar, meldt president Miguel Díaz-Canel maandag, zonder verder in detail te treden over de sterfgevallen. De storm zorgde in de Oost-Cubaanse provincie Guantánamo voor grote schade.

ANP

ANP

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

Gratis inschrijven