Op dinsdag 23 januari was sprake van een datum-warmterecord. De temperatuur steeg aan het begin van de nacht naar woensdag naar 13,4 graden en daarmee was het oude datum-warmterecord van 12,0 graden voor 23 januari gebroken. Dit werd gemeten in 1971.
Het warmst was het in Noord-Brabant met 13,7 graden op het meetpunt Gilze-Rijen. Het record over alle stations is niet gebroken. Dat staat op 15,5 graden en werd gemeten in Maastricht in 1937.
Afgelopen nacht was het zacht met temperaturen van 10 tot ruim 13 graden, maar inmiddels is de temperatuur iets gedaald en de recordwaarden voor 24 januari staan juist hoger. In 2018 werd het op uitgebreide schaal in het land 14 graden. In De Bilt werd het zes jaar geleden 14,4 graden. Een nieuw datum-warmterecord zit er dan ook niet in.
Lees de uitgebreide weersverwachting wat je de komende dagen kan verwachten.
Laatste kouderecord in januari was in 1997
Door klimaatverandering wordt koud winterweer steeds zeldzamer in ons land. Daardoor worden tegenwoordig in de wintermaanden bijna geen kouderecords meer gebroken. Na 1997 is het in De Bilt nooit meer tot een kouderecord gekomen in de maand januari. De warmterecords van januari staan juist op naam van veel recente jaren.
Warmterecords komen tegenwoordig veel vaker voor dan kouderecords. Deze eeuw telt tot dusver negen keer meer warmterecords dan kouderecords. Op maar liefst 171 dagen (47% van ons kalenderjaar) staat een warmterecord voor de maximumtemperatuur in De Bilt genoteerd dat dateert uit deze eeuw.
Lees hier meer over de verhouding warmterecords versus kouderecords.
In 2023 kwam het tot zeven warmterecords en één kouderecord. De laatste keer dat het tot een datum-warmterecord kwam was op 10 september. Van 6 tot en met 10 september sneuvelde elke dag het datum-warmterecord. In 2022 werden acht warmterecords genoteerd en één kouderecord. In 2021 was de verhouding zeven staat tot één en in 2020 werden maar liefst veertien warmterecords genoteerd tegen geen enkel kouderecord.