weeronline

Oostkust India zet zich schrap voor cycloon Dana

23 oktober 2024, 16:00

Orkanen
Regenachtig weer in Kolkata nu cycloon Dana nadert. Foto: ANP / Piyal Adhikary.

Cycloon Dana is woensdag onderweg naar het oosten van India. De Indiase meteorologische dienst verwacht dat Dana verder aansterkt tot "een zware cyclonale storm" en waarschijnlijk donderdag aan land gaat aan de oostkust van India en ook de zuidkust van buurland Bangladesh treft.

Cycloon Dana bevindt zich woensdag boven de Golf van Bengalen. Verwacht wordt dat Dana aansterkt en windsnelheden tot 120 kilometer per uur bereikt en donderdagavond laat lokale tijd aan land gaat in de buurt van de onder toeristen populaire plaats Puri. Het Indiase Meteorologische Departement waarschuwt voor zware tot zeer zware regenval in de komende drie dagen die overstromingen en aardverschuivingen kan veroorzaken.

In afwachting van de storm worden in kustgebieden meer dan 100.000 mensen geëvacueerd en naar stormschuilplaatsen in het binnenland gebracht. In de Indiase deelstaat Odisha hebben de autoriteiten woensdag treinen geannuleerd. Scholen in de deelstaat blijven tot en met vrijdag gesloten en vissers zijn gesommeerd niet meer de zee op te gaan.

ANP

ANP

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

Gratis inschrijven