weeronline

Tropische storm Trami aan land op Filipijnen

23 oktober 2024, 13:20

Storm
Mensen worden geëvacueerd door tropische storm Trami. Foto:

Op de Filipijnen hebben duizenden mensen gedwongen hun huis moeten verlaten door tropische storm Trami, die naar verwachting woensdagavond aan land gaat. Stortregens veroorzaakten al overstromingen en aardverschuivingen, waarbij minstens zeven mensen om het leven zijn gekomen.

Het oog van de tropische storm Trami, die op de Filipijnen Kristine heet, bevindt zich volgens de nationale meteorologische dienst ten oosten van de provincie Aurora op het Filipijnse hoofdeiland Luzon. De storm heeft een aanhoudende windsnelheid van 85 kilometer per uur en rukwinden tot 105 kilometer per uur. Verwacht wordt dat Trami aansterkt alvorens woensdagavond rond 23.00 uur lokale tijd aan land te gaan in de provincie Isabela op Luzon. Vrijdag verlaat de storm de Filipijnen weer.

In het noorden van de Filipijnen zijn volgens de politie minstens 32.000 mensen geëvacueerd. In afwachting van de storm bleven woensdag in de hoofdstad Manilla en andere provincies op het eiland Luzon scholen gesloten en zijn overheidswerkzaamheden opgeschort.

De Filipijnen en omliggende wateren worden elk jaar door ongeveer twintig grote stormen en tyfoons getroffen. Als gevolg van klimaatverandering vormen de stormen zich steeds vaker dichter bij de kust, worden ze sneller krachtiger en houden ze langer aan boven land, zo blijkt uit onderzoek.

ANP

ANP

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

Gratis inschrijven