Als er een korte, zeer zware regenbui valt komen er 17 van de 77 Nederlandse ziekenhuizen die acute zorg verlenen in de problemen.
In het onderzoek werd met een model gesimuleerd hoeveel water er na een korte en hevige stortbui op straat blijft staan. Daarbij werd uitgegaan van 70 millimeter regen in twee uur tijd. Door plassen op de weg zouden de ziekenhuizen onbereikbaar worden voor ambulances en patiënten. Ook kan de Spoedeisende Hulp (SEH) overstromen, zoals dat dit jaar al twee keer gebeurde bij het Slingeland Ziekenhuis in Doetinchem. De SEH moest daardoor worden gesloten.
Uit het onderzoek kwam naar voren dat bij een wolkbreuk bijna een kwart van de spoedeisende hulpafdelingen onbereikaar wordt door onbegaanbare toegangswegen of water dat het ziekenhuis instroomt. Naast het Slingeland Ziekenhuis zijn nog zes ziekenhuizen na een zware wolkbreuk onbereikbaar voor ambulances. Bij twee andere ziekenhuizen staat er tussen de 20 en 30 centimeter water op de toegangswegen, een hoeveelheid waar een ambulance wel doorheen kan, maar personenauto's niet.
De Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) maakte vorige week bekend een onderzoek te openen naar de risico's van wateroverlast door extreme regen. Daarbij werd het risico op overstromingen bij de spoedeisende hulp specifiek benoemd. Door klimaatveranderingen komen hevige en vaak zeer lokale stortbuien in Nederland vaker voor.