De komende dagen moeten zowel Cuba als grote delen van Florida zich schrap gaan zetten voor een zware orkaan. Het systeem genaamd Ian heeft maandagochtend Nederlandse tijd orkaankracht bereikt en bevindt zich op dit moment op de Caribische Zee, een paar honderd kilometer ten zuiden van het eiland Cuba. De komende uren intensiveert het systeem snel en mogelijk bereikt het Cuba als een categorie 3 orkaan.
Naar verwachting komt Ian komende nacht aan land in het westen van Cuba. Voor alle westelijke provincies geldt hier op dit moment al een orkaanwaarschuwing. Meerdere mensen zijn geëvacueerd in afwachting van de orkaan, die naar verwachting windsnelheden met zich meebrengt tot ruim 175 km/uur. Ook moeten ze rekening houden met zeer veel neerslag wat kan leiden tot overstromingen en mogelijk aardverschuivingen.
Terwijl Ian over Cuba trekt zal het systeem tijdelijk niet intensiveren door de aanwezigheid van terrein. Echter is dit van korte duur, door de relatief smalle strook komt Ian snel weer boven warm zeewater terecht.
Ian bereikt hoogstwaarschijnlijk categorie 4
Nadat Ian over Cuba is getrokken trekt het systeem verder noordwaarts richting de kust van Florida. Het pad loopt over de oostelijke helft van de Golf van Mexico. De zeewatertemperatuur ligt hier rond 29 graden en daarmee is er meer dan genoeg energie aanwezig om het systeem te laten intensiveren. Mogelijk bereikt het systeem woensdag al orkaankracht categorie 4 met windsnelheden tot ruim boven de 200 km/uur.
Lees hier hoe de schalen van orkanen tot stand komen.
Enigszins goed nieuws voor de inwoners van Florida is te halen uit het feit dat de omgeving net voor de kust iets minder gunstig is voor de doorontwikkeling van een orkaan. Zoals het er nu naar uitziet neemt de wind hier namelijk sterk toe met de hoogte, waardoor Ian net voordat hij aan land komt wat in kracht zal afnemen.
Desondanks moeten ze in Florida op uitgebreide schaal rekening houden met levensbedreigende situaties. Naar verwachting komt Ian aan land in de nacht van woensdag op donderdag, afhankelijk van de exacte koers van het systeem. Op dit moment schuilt er nog enige onzekerheid waar hij precies aan land komt. Zowel het zuidwesten als het noordwesten van Florida komen hiervoor nog in aanmerking.
Mede door de ligging van laaggelegen steden aan de westkust van Florida zijn de risico's op grootschalige overstromingen groot. Doordat al het water vanuit de Mexicaanse Golf richting de kust stroomt, wordt het opgestuwd en kan het geen kant op. Ook in de rest van Florida moeten ze rekening houden met orkaanwinden en extreem veel regen in de tweede helft van deze week.
Als het systeem eenmaal boven land verder trekt zal het snel in kracht afnemen. Zoals het er nu naar uitziet trekt Ian aankomend weekend verder richting de staten Georgia en South Carolina. Van orkaankracht is dan geen sprake meer, wel moeten ze ook hier rekening houden met zeer veel neerslag. Dit kan leiden tot grootschalige overstromingen.
Fiona richtte vorige week al de nodige schade aan
Vorige week raasde orkaan Fiona al over het Caribisch gebied waar het een spoor van vernieling achterliet. Afgelopen weekend trok dit systeem zelfs over Canada waar ze te maken kregen met voor Canadese begrippen zeer extreme weersomstandigheden. Daar waren dit weekend 2 dodelijke slachtoffers te betreuren.
Ian is de eerste orkaan die het vasteland van het Verenigde Staten aandoet dit orkaanseizoen. Wil jij meer weten over orkanen? Lees het hier.