Sterke El Niño lijkt rest van dit jaar uit te blijven

27 mei 2019, 14:21

Buitenland
el-nino-peru-anp-afp-1280x600
el-nino-peru-anp-afp-1280x600
el-nino-peru-anp-afp-1280x600

Er is een kans van 60 tot 65 procent dat het weerfenomeen El Niño het weer tussen juni en augustus ongunstig beïnvloedt. Dat meldt het meteorologisch instituut van de Verenigde Naties (WMO) maandag. Een sterk effect lijkt echter onwaarschijnlijk.

Het mondiale weerinstituut liet weten dat de temperatuur van de zeeoppervlakten in de tropische Stille Oceaan in april en begin mei in lijn waren met die van zwakke El Niño-niveaus. Dat zal naar verwachting zo blijven tussen juni en augustus.

Overstromingen en droogte als gevolg van El Niño

Door El Niño warmt het oppervlaktewater van de oceaan op. Dat zorgt voor allerlei veranderingen in het weer waardoor sommige regio’s getroffen worden door natuurrampen. Oogsten mislukken, gebieden overstromen en er ontstaan bosbranden vanwege aanhoudende droogte.

Tijdens een El Niño is er in de Andes (vooral in Peru en Ecuador) grotere kans op overstromingen en aan de andere kant van de Stille Oceaan (Australië en Indonesië) juist kans op droogte en bosbranden.

Het aantal orkanen boven de Atlantische Oceaan en het Caribisch gebied is meestal lager dan normaal tijdens een El Niño. Het effect op het weer in West-Europa is klein.

Foto: AFP

ANP/Weeronline

ANP/Weeronline

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

Gratis inschrijven