Extreem droge maand maart

28 maart 2022, 13:15

Records
Beregening van het land. Foto: Jaap Hart

In veel opzichten is maart 2022 een bijzondere maand. Maar zéker op het gebied van zonneschijn en neerslag! Afgelopen week viel bij ons al te lezen dat maart een recordhoeveelheid aan zonuren heeft genoteerd. Ook qua droogte breekt de maand records.

De afgelopen vier weken viel er nauwelijks regen in Nederland. Dat is sinds ten minste 1901 niet eerder voorgekomen in maart. Vooral in de kustgebieden en langs de oostgrens werd de eerste dagen van de maand nog wel wat regen gemeten, waardoor de maandsom daar uitkomt op 5 tot lokaal 15 millimeter. Maar in een groot deel van Midden-Nederland hebben we sinds eind februari vrijwel geen regen meer gezien. Gemiddeld over heel Nederland viel tot nu toe 4,5 millimeter regen. Ter vergelijking: normaal valt er in maart 55 tot 65 millimeter neerslag. Er is recent slechts één voorbeeld van een maand die ook regionaal nagenoeg droog verliep; april 2007.

Vooral de oppervlakte is al erg droog. Foto: Maddy
Vooral de oppervlakte is al erg droog. Foto: Maddy

Hebben we al een neerslagtekort?

Na een natte winter en deze maart komt al snel de vraag naar boven: hebben we dan ook met een vroeg neerslagtekort te maken? Het antwoord is: ja, momenteel kampt Nederland al met een vroeg neerslagtekort. Op de meeste plaatsen zullen we 30 tot 50 millimeter tekort komen op dit moment, wat best fors is voor deze tijd van het jaar. Toch zit de huidige droogte vooral in de toplaag van de bodem, ofwel aan het oppervlak.

Graaf je wat dieper, ongeacht de grondsoort of waar je je in het land bevindt, dan zal het nog wel vochtig of zelfs nat zijn. Dat is het directe gevolg van de natte februari. Ook oppervlaktewateren (kleinere meertjes, sloten en vennen) zijn rijkelijk gevuld en daar is op de meeste plaatsen weinig aan veranderd, ondanks een maand vrijwel zonder neerslag. In maart hebben we natuurlijk nog niet zoveel verdamping als later in de lente, waardoor slechts een beperkte hoeveelheid vocht op elke zonnige dag verdwijnt.

Lees ook: hoe vaak moet je bij droogte je tuin sproeien?

Meer regen = meer hooikoorts

Komende dagen wordt het langzaam wisselvalliger met een toenemende kans op regen. Prima nieuws voor de natuur, maar regen heeft natuurlijk ook nadelen en zeker nu alles op 'springen' staat. Veel mensen hebben momenteel al hooikoortsklachten en als het weer vochtiger wordt neemt het aandeel hooikoorts alleen maar toe. Waar het actueel vooral nog om elzen- en berkenpollen gaat, ontluiken de komende tijd snel meer planten en bomen die hooikoorts aanwakkeren. Zolang het zeer droog blijft groeien klein struikgewas en grassen niet al te snel (sowieso ligt dat pollenseizoen meer richting de zomer), maar bij regen komt alles in een stroomversnelling terecht en wordt in één klap een enorme hoeveelheid pollen de lucht in geblazen. Regen zuivert de lucht natuurlijk ook, maar als de natuur volop bloeit is het pollen zo weer terug in de lucht. Iets om rekening mee te houden dus! In het meest uitgebreide weerbericht van Nederland kun je lezen waar en wanneer het gaat regenen!

Wouter van Bernebeek

Wouter van Bernebeek

Meteoroloog

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

Gratis inschrijven