Vlinderliefhebbers konden in het voorjaar al genieten van de gele citroenvlinder. Deze soort vliegt in twee generaties. De citroenvlinders van dit voorjaar hebben toen eitjes gelegd. Inmiddels zijn deze eitjes uitgekomen en de rupsen volgroeid tot een nieuwe generatie vlinders.
Deze citroenvlinders vliegen nu volop. Ze blijven vliegen tot in oktober, dan gaan ze in winterrust. Met name in de zomer komen citroenvlinders ook regelmatig voor in tuinen. Ze komen onder andere af op vlinderstruik. Als je die in de tuin hebt, heb je misschien de nieuwe citroenvlinders al gezien!
Foto: Mike Hirschler, IVN
De grote klit
De grote klit, of grote klis, mag allebei, is vooral te vinden in de rivierengebieden en in Zeeland, maar komt ook elders voor in ruigten en open bosgebieden. Het kan een spectaculaire plant zijn, tot wel twee meter hoog met heel grote bladeren. Het is een van die planten die zich op een bijzondere manier verspreidt. Aan de bloemhoofdjes zitten haakjes. Loopt er een dier langs, dan blijven de bloemhoofdjes in de vacht haken. Koeien in natuurgebieden hebben de kop er soms helemaal mee vol zitten. Na verloop van tijd vallen ze af. Men zegt dat de uitvinder van het klittenband op het idee kwam door deze plant. Probeer zelf eens hoe goed zo’n bloemhoofdje blijft haken, zelfs aan je handen.
Wil je meer weten over de natuur in jouw omgeving kijk dan op NatureToday.nl of download Nature Today in de appstores van Apple en Google Play
Tekst: Marjolein Mooij, NatureToday.nl en Mike Hirschler, IVN Foto’s: Willem van Kruijsbergen, Saxifraga