Wetenschappers hebben bewijs gevonden dat methaangas uit bevroren methaanafzettingen voor de Oost-Siberische kust in de Noordelijke IJszee vrij aan het komen zijn.
Hoge niveaus van het krachtige broeikasgas, volgens The Guardian ook wel ‘slapende reuzen van de koolstofcyclus’ genoemd, zijn gedetecteerd tot op een diepte van 350 meter in de Laptevzee nabij Rusland. Onderzoekers zijn bezorgd omdat het vrijgekomen methaan erop duidt dat het tempo van de opwarming van de aarde mogelijk aan het versnellen is.
De sedimenten op de helling in het noordpoolgebied bevatten een enorme hoeveelheid bevroren methaan en andere gassen – ook wel hydraten genoemd. Methaan heeft een verwarmend effect dat tachtig keer sterker is dan kooldioxide. De United States Geological Survey heeft eerder de destabilisatie van arctische hydraten genoemd als een van de vier ernstigste scenario’s voor abrupte klimaatverandering.
Volgens het internationale onderzoeksteam aan boord van het Russische onderzoeksschip R / V Akademik Keldysh lossen de meeste bellen momenteel in het water op, maar de methaanniveaus aan de oppervlakte zijn wel vier tot acht keer zo hoog als normaal. Deze komen dan ook in de atmosfeer terecht.
Lees ook: Afrika warmt sneller op dan andere werelddelen
Foto: ANP / EPA / KAJETAN DEJA / ALFRED WEGENER INSTITUT HANDOUT