Vakantieweer Europa: nog steeds volop zomers op veel plaatsen

29 augustus 2024, 07:30

Vakantieweer
Zonovergoten weer op Zakynthos. Foto: Adobe Stock / evannovostro

De scholen in het midden en zuiden zijn inmiddels alweer geopend. Alleen het noorden heeft deze week nog zomervakantie. Ben jij één van deze vakantiegangers die nog de zon gaat opzoeken elders in Europa? Dan lees je hier wat jij precies kan verwachten op jouw vakantiebestemming.

Komende dagen is het niet alleen in het zuiden van Europa vaak aangenaam en zonnig vakantieweer. Ook in eigen land is veel ruimte voor de zon. Het is dus ook vaak op de camping in eigen land goed toeven. Alle details over het weer in eigen land lees je hier.

Hoge temperaturen in de Balkan en Centraal-Europa

Het is zeker niet de eerste keer deze zomer, maar zeer hoge temperaturen voor de tijd van het jaar vinden we deze dagen in de Alpen- en Balkanlanden en ook in Italië. Soms stijgt de temperatuur wel 10 graden hoger dan gebruikelijk. Zo is het in Wenen de rest van deze week dagelijks 32 tot 35 graden. Ook in Italië en Kroatië is het zeer heet met maxima die op de meeste plaatsen ruimschoots de tropische 30 gradengrens passeren. In Split loopt het kwik dagelijks op naar 34 tot 36 graden en dan is een verfrissende duik in de zee zo verkeerd nog niet. Ook in Rome wordt het komend weekend ruim 35 graden.

Het is in deze omgeving dagelijks zonovergoten en daarmee dus nog steeds volop zomers. Voldoende water drinken of af en toe de schaduw opzoeken als jij er op uit trekt is zeker geen slecht idee. Neerslag staat voorlopig ook niet op het programma in Kroatië, Italië en grote delen van de Alpenlanden. Alleen in de bergen kan in de loop van de dag lokaal weleens een onweersbui tot ontwikkeling komen. Houd daar rekening mee als jij een bergwandeling gaat maken. Volgende week blijft het op de meeste plaatsen zonnig en warm zomerweer. Wel wordt de hitte wat getemperd, maar op veel plaatsen blijft het tropisch.

Toenemende buienkans in Frankrijk en Spanje

In Spanje en Frankrijk is het ook nog volop zomers, maar wel een stuk minder warm als in Centraal-Europa. Bovendien is de buienkans hier een stuk groter de komende tijd. Zeker in het binnenland van Spanje en Frankrijk. Zo moet je in Madrid af en toe wel rekening houden met een stevige onweersbui. Dat heeft ook invloed op de temperatuur. Zaterdag, als er flink wat buien overtrekken, wordt het in Madrid niet veel warmer dan een graad of 24. In het zuiden van Spanje is het vaker droog en ronduit zonnig. De temperatuur valt hier ook een stuk hoger uit met in Andalusië maxima van ruim 35 graden.

Ook in Frankrijk zijn de temperatuurverschillen groot. In Bretagne wordt het soms niet veel warmer dan een graad of 20, terwijl het oosten en zuidoosten nog duidelijk te maken hebben met (zeer) warme lucht. Lokaal kunnen de thermometers hier 35 graden aanwijzen. De buienkans betekent zeker niet dat het altijd kletsnat is. Het tegendeel zelfs. De buien zijn juist kortdurend en er komen dus ook vaak droge en zonnige momenten voor. Het is dan heerlijk weer om erop uit te trekken.

In Portugal is de buienkans een stuk kleiner. Lokaal kan weleens een enkele bui vallen, maar op verreweg de meeste plaatsen is het droog met veel ruimte voor de zon. Met maxima van 23 tot 25 graden in Porto tot tropische temperaturen in de Algarve is het voor veel mensen op en top vakantieweer.

Website blog banner Im Weather

Aanhoudende hitte in Griekenland en Turkije

Tropische temperaturen zijn dagelijkse kost op veel vakantiebestemmingen in het zuidoosten van Europa en voorlopig verandert daar weinig aan. Daarbij is het vaak zonovergoten, maar de buienkans neemt de komende tijd wel toe. Vooral op het vasteland van Griekenland kan in de loop van de dag een stevige onweersbui tot ontwikkeling komen. Regen is hier in principe meer dan welkom na een zeer warme en droge zomer. Tijdens zo'n intensieve bui kan de temperatuur tijdelijk ruimschoots onder de 30 graden dalen. Als het zonnetje schijnt loopt het kwik echter met gemak op tot zo'n 33 of 34 graden in steden als Athene en Thessaloniki. Op de Griekse eilanden is de buienkans een stuk kleiner, maar een bui is niet geheel uit te sluiten. Volgende week lijkt de buienkans in heel het land nihil en is het de zon die overal het weerbeeld domineert.

In Turkije zijn buien weggelegd voor het binnenland. Op de populaire vakantiebestemming aan de west- en zuidkust zoals Bodrum en Antalya blijft het vaak droog en veelal zonovergoten. Met maxima die hier dagelijks uitkomen tussen 32 en 35 graden is het heerlijk weer om af en toe in het zwembad te springen om af te koelen.

Ondanks dat we zondag de meteorologische zomer afsluiten is insmeren nog zeker aan te raden. Zeker in de landen aan de Middellandse Zee is de zon met zonkracht 6 tot 8 nog erg fel. Een onbeschermde huid kan dan al binnen 10-25 minuten verbranden.

Lees ook: Dit is de kracht van de zon

Berend van Straaten

Berend van Straaten

Meteoroloog

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

Gratis inschrijven