Bereiken ex-orkanen volgende week onze omgeving?

03 oktober 2024, 15:40

Orkanen
Orkaan. Foto: AdobeStock / elroce / NASA.

Het orkaanseizoen op de Atlantische Oceaan is in volle gang en dat kunnen we goed merken. Gaan ex-orkanen onze omgeving mogelijk nog bereiken?

Het orkaanseizoen begon relatief rustig, terwijl een druk seizoen verwacht was. Inmiddels zijn er diverse orkanen actief. Een mogelijke oorzaak hiervan is het verlaat voorkomen van weerfenomeen El Niña. Dit fenomeen zorgt voor een klein verschil tussen de wind aan het aardoppervlak en hoger in de atmosfeer (windschering). Bij weinig windschering kunnen orkanen zich makkelijker vormen dan bij veel windschering.

Hier lees je alles over orkanen.

Krijgen we met ex-orkaan Kirk te maken?

Orkaan Kirk is momenteel actief op de Atlantische Oceaan en behoort tot een orkaan van de vierde categorie met windsnelheden rond 200 km/uur. Het lijkt erop dat de resten van deze orkaan volgende week richting onze omgeving komen. Wanneer dit gebeurt is nog niet duidelijk en of de restanten daadwerkelijk over ons land gaan trekken is ook nog maar de vraag. Mocht dit wel gebeuren, dan kunnen we later volgende week ronduit onstuimige omstandigheden verwachten. Veel wind en regen behoren dan tot de mogelijkheden. De orkaan kan door gunstige omstandigheden nog verder uitgroeien tot een sterkere orkaan.

Een ander scenario is dat ex-orkaan Kirk ten noordwesten van ons land trekt, waardoor we met een zuidenwind te maken krijgen. Hierdoor kan de temperatuur in onze omgeving behoorlijk stijgen.

Met ons uitgebreide weerbericht Nederland blijf je dagelijks op de hoogte van de weerdetails.

Floris Lafeber

Floris Lafeber

Meteoroloog

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

Gratis inschrijven